Драйвърът Nouveau получава пачове за HDMI Stereoscopic 3D

0
23
Драйвърът Nouveau получава пачове за HDMI Stereoscopic 3D


Драйвърът с отворен код за Nvidia карти за Linux получава пачове, които вече дават възможност за HDMI Stereoscopic 3D.

В официалния затворен драйвър на Nvidia Stereoscopic 3D (3D Vision) се поддържа само за Quadro видео картите, като няма никаква техническа причина да не се пусне поддръжка и за другите карти и само можем да се надяваме, че това ще се случи скоро.

В същото време разработването на отворения драйвър за Nvidia Nouveau напредва и по този фронт. Освен поддръжката на DP MST (Display Port Multi-Stream Transport) и поддръжка за atomic mode-setting, които ще бъдат налични в Linux Kernel 4.10, сега вече са налични и шест кръпки, които добавят поддръжка за Stereoscopic 3D през HDMI.

Поддръжка за Stereoscopic 3D форматите беше добавена още в HDMI 1.4, като наскоро беше обявен и HDMI 2.1 стандартът. Сега вече, ако имате карта на Nvidia, която поддържа функцията, както и 3D телевизор, Nouveau DRM драйвърът ви дава възможност за HDMI стереоскопия, посредством новите кръпки.

Функцията за поддръжка на HDMI Stereoscopic 3D е постигната със само 200 реда код, което подсказва, че нищо не пречи и Nvidia да запретнат ръкави и да добавят поддръжка и при техния затворен драйвър.

За тези, които са заинтригувани от новите шест кръпки, могат да ги намерят тук.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Windows 10 отново се изложи, този път пред 120 000 души (видео)