Драйвърите за AMD видеокартите при Linux идват с DRI3 и без накъсване на картината

0
19
AMD Linux Drivers


Днес, на 17-ти ноември 2016-та година, Michel Dänzer обяви излизането на новите версии на драйвъра с отворен код за AMD (xf86-video-ati), както и на AMDGPU (xf86-video-amdgpu) за Linux.

X.Org Server 1.19, и носят със себе си подобрения, които потребителите на AMD очакват отдавна.

„Щастлив съм да анонсирам версия 1.2.0 на Xorg xf86-video-amdgpu драйвъра за видео картите AMD Radeon, които се поддържат от AMDGPU кернел драйвъра. Тази версия поддържа версиите на X.Org Server от 1.10 до 1.19. Също така и xf86-video-ati 7.8.0, Xorg драйвъра за ATI/AMD Radeon видео картите, които се поддържат от Radeon драйвъра.“

И двете версии на драйвърите идват с опции за „TearFree“, които ще предотвратят накъсването на картината при всички монитори. Новата опция е особено ефективна при RandR слейв аутпут и различни RandR трансформации. Потребителите обаче трябва да имат предвид, че TearFree ще работи само с последната версия на X.Org Server.

Друга добра новина е, че DRI3 е пуснат по подразбиране, но ще може да се използва само с версия на X.Org Sever 1.18.3 или по-нова, като също така трябва и GLAMOR да е активен. При най-новите версии на Linux Kernel вече ще може да се изполва DRI3/Present asynchronous page flips.

Това води до повишена производителност при приложения на пълен екран при конфигурации, при които е спряна опцията sync-to-vblank. Значително е подобрено 2D композитното бързодействие, което също изисква активен GLAMOR.

също така значително е подобрено бързодействието на RandR 1.4 слейв аутпута и е осигурена далеч по-прецизна работа. Вече е възможно използването на хардуерен курсор с опцията TearFree и ротация на RandR 1.4 слейв аутпута.

Прочетете още:  Windows Phone губи потребители и не може да мине границата от 3%

Чакането на потребителите със SI видео карти (Southern Islands) от AMD Radeon фамилията, вече свърши, защото в новите версии на драйвърите има поддръжка и за техните чипове.

Потребителите, които са достатъчно уверени във възможностите си, могат да свалят и ръчно да компилират [url=https://xorg.freedesktop.org/archive/in … .0.tar.bz2“ target=“_blank“ rel=“nofollow]xf86-video-amdgpu 1.2.0[/url] и [url=https://xorg.freedesktop.org/archive/in … .0.tar.bz2“ target=“_blank“ rel=“nofollow]xf86-video-ati 7.8.0[/url] драйвърите, както и Xorg, за да се възползват възможно най-скоро от новите функции и подобрения, което дават те.

Останалите потребители ще трябва да изчакат съвсем малко, за да се появят новите пакети в официалните репозитории на дистрибуциите, които използват, и ще могат да ги обновят с два клика на мишката.

0/5 (0 Reviews)