Dumbo: инструмент, използван от ЦРУ за шпиониране на уебкамери и микрофони при Windows

0
29
Dumbo: инструмент


Wikileaks разкриха поредния инструмент, който е бил използван от ЦРУ за пробив над Windows компютри, наречен Dumbo.

Dumbo се използва за пробив на Windows машини и подслушването на техните микпофони и преглеждането на уеб камерите им от Physical Access Group (PAG) към ЦРУ.

Dumbo може да идентифицира устройствата за наблюдение, които присъстват в компютърната система като микрофони и уебкамери, независимо дали те са физически свързани с машината или използват безжично свързване като Wi-Fi или Bluetooth, обясняват от WikiLeaks.

Не е ясно каква роля е изиграл Dumbo при разследванията на ЦРУ, но е ясно, че той може да бъде стартиран на Windows XP, Vista, Windows 7 и по-нови. Windows XP x64 и по-стари не се поддържат.

Инструментът е така замислен, че да може да бъде конфигуриран с определен набор процеси, инсталирани и стартирани от USB флашка. Щом флашката бъде извадена, процесите спират.

Dumbo дава възможност за подслушване на всички разговори, осъществени през микрофона на компютъра и гледане на видеото, което се записва от уеб камерата му. Конфигурира се през команден ред, а записаните файлове отиват директно на USB флашката.

От WikiLeaks са публикували някои ръководства за използване на Dumbo, както и PDF документ за презентацията му през 2012-а година.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  openSUSE Tumbleweed скоро ще е с GCC 6