DXVK новини и нови версии. DXVK 1.4.6 е тук (Обновена)

0
1101
Vulkan DXVK Linux gaming

DXVK е много интересен проект, който позволява играене на DirectX 11 игри при Linux посредством преминаване към Vulkan и Wine. Проектът постигна невероятни резултати и впоследствие започна да се използва и от Valve в Steam при техния проект Proton/Steam Play.

DXVK Linux Wine
Играта Call of Duty Infinite Warfare с DXVK и Wine при Linux.

Тук ще ви запознаваме с новините около проекта DXVK и новостите, които разработчикът Филип Ребохле постоянно предлага на вниманието на потребителите във версиите 1.x.

Съдържание на статията

Излезе първото стабилно издание на DXVK 1.0 с интересни новости и поправки

Точно един месец след излизането на миналото издание на DXVK, днес разработчикът Филип Ребохле обяви наличността на първото стабилно издание DXVK 1.0.

Първото стабилно издание е ознаменувано от доста подобрения в различни сфери.

Подобрено е представянето при RADV чрез генериране на по-добър шейдър код, добавена е опцията DXVK_HUD=api, която показва Direct3D feature levels, използвани от приложението, актуализиран е DXVK_FILTER_DEVICE_NAME и е добавена поддръжка за matching substrings, което ще помогне за промяната на имената при актуализиране на RADV драйвърите, подобрена е frame time консистентността при NVIDIA за някои игри.

При версия 1.0 отново имаме намаляване на натоварването върху процесора при някои случаи, state cache директорията вече ще бъде създадена, ако не съществува, ако са налични ще бъдат използвани Vulkan разширенията VK_EXT_memory_priority и VK_EXT_memory_budget, за да подобрят поведението при сценарии с повишено търсене на видео рам (VRAM) и съответно да докладват видео паметта по-добре на приложенията.

При играта Resident Evil 2 е разрешена новата опция d3d11.relaxedBarriers, която подобрява представянето с до 10% при случаите, когато се натоварва предимно видео картата. Разработчикът Филип Ребохле предупреждава, че пускането на тази опция при други игри може да доведе до проблеми.

В новото издание има и редица поправки на проблеми – поправени са малки проблеми, в случаите когато изисквани Vulkan функции не са разрешени, поправен е рядък проблем, при който изчистването на множество цели за рендиране не работи коректно ако техните размери не съвпадат.

Поправени са невалидните SPIR-V шейдъри, които причиняват жълтеещи Unreal Engine 4 игри при фирмения драйвър на AMD, поправено е голямо намаляване в производителността при фирмения драйвър на AMD, като този проблем се явява регресия от минали издания на DXVK.

При играта Far Cry Primal са поправени различни графични проблеми, които се явяват при някои системи, при игрите Far Cry 3, 4 и Blood Dragon са поправени артефакти с осветлението около сградите, които се проявяват при някои определени видео карти.

Играта Heroes of the Storm получава поправка на проблеми със светлините при някои обекти, добавена е поправка за играта Final Fantasy XIV за проблема division-by-zero, който предизвиква артефакти, при играта Overwatch са поправени проблемите със сенките с използването на разширението VK_EXT_depth_clip_enable.

Наличен е и нов скрипт за инсталиране на DXVK, който добавя някои нови и полезни функции. Повече за първото стабилно издание 1.0 можете да научите от страницата на проекта.

Излезе DXVK 1.0.1 с поправки за някои игри

19 дни месец след отбелязването на първото стабилно издание издание на DXVK, разработчикът Филип Ребохле обяви наличността и на първото малко издание 1.0.1.

При версия 1.0.1 този път няма добавени нови функции или поддръжка за нови разширения. Това издание акцентира само и единствено върху поправянето на различни проблеми при някои игри, за да може да се осигури приятен и комфортен геймплей на играчите.

Ребохле заявява в анонса, че е поправил проблемите с паметта при Intel Bay Trail процесорите, но засега се е спрял на не кеширан тип памет, защото не е сигурен, че имплементирането на нормална поправка си струва, а освен това и представлява огромно количество работа.

Поправени са и проблемите при DXGI с управлението на гамата, при който някои игри страдаха от прекалено тъмни цветове. Този проблем се появи във версия 1.0 и ето, че сега е отстранен.

Поправено е зависването на видео картите на NVIDIA при World of Warcraft, което започна да се случва от пач 8.1.5 насам, при играта Devil May Cry 5 по подразбиране е пусната опцията d3d11.relaxedBarriers, което води до прираст в представянето.

При Resident Evil 2 и Devil May Cry 5 е поправен проблемът с тъмните цветове, при играта Star Wars Battlefront (2015) така нареченият nvapi хак е спрян по подразбиране и се докладва NVIDIA карта вместо такава на AMD, за да се решпроблемът, при който играта не може да намери видео драйвъра, който изисква.

Повече подробности относно DXVK 1.0.1 можете да научите от официалната страница на проекта.

Излезе DXVK 1.0.2 с поправки за четири игри

При версия 1.0.2 отново нямаме нови функции а само три поправки за игри:

– При играта Path of Exile е поправен проблемът със забиването на играта при използването на 720p и 1440p резолюции.

– При игрите Nioh и Dissidia Final Fantasy NT Free Edition е заобиколен проблемът с черния екран, който се появяваше при тях.

– При играта Final Fantasy XIV е поправено забиване, което се проявява понякога при смяна от режим на пълен екран към прозоречен режим и обратното.

Официалният анонс може да бъде видян тук.

Излезе DXVK 1.0.3

Във версия 1.0.3 имаме някои важни поправки като поправен проблем, при който недефинирани данни могат да бъдат допуснати към драйвъра за неизползвани неспециализирани константи докато тече компилирането на pipeline, което може да доведе до неочаквани липси на шейдърен кеш.

Поправен е проблем, при който геометрични шейдъри със stream output метадата връщат недефинирани резултати, което води до безкрайното увеличаване на state кеш файловете.

При играта Star Citizen са поправени невалидните геометрични шейдъри, които предизвикваха зависвания на графичния процесор и сривове на драйвъра, загубата на повърхности вече се управлява правилно.

В новото издание 1.0.3 виждаме и една поправка на две заглавия, която видяхме анонсирана и при версия 1.1 – при игрите Dark Souls Remastered и Grim Dawn е имплементирано решение на проблема с графиката при картите на NVIDIA.

В анонса Филип Ребохле обяснява и липсата на DXVK 1.1:

Изданието беше изтеглено, защото предизвикваше сривове на игри и зависвания на графичните процесори при някои потребители. Ако имате подготвена билд среда, моля тествайте последното мастър издание с възможно най-много игри, за да помогнете за намирането на проблемите и регресиите.

Пълния анонс на DXVK 1.0.3 можете да видите на сайта на проекта.

Излезе DXVK 1.1 с някои много важни подобрения

Само пет дни след излизането на миналата версия на DXVK, разработчикът Филип Ребохле обяви наличността на изданието 1.1.

Във версия 1.1 е подобрено представянето при игрите, които използват Unreal Engine 4, но също така и при други игри. Запитванията (queries) са реимплементирани, което води до по-пълноценно използване на графичния процесор.

Ребохле обяснява, че това може да доведе до повишаване на производителността и при много други заглавия, защото тази API функция се използва при много от игрите като цяло.

За да могат потребителите да се възпоилзват от новото подобрение те трябва да инсталират версия на Wine, която поддържа VK_EXT_host_query_reset. Поддръжка за тази функция вече има в най-новото издание на Wine 4.5 и Proton 4.2.

Потребителите на AMD и Intel трябва да използват версия на драйвъра AMD / Intel: Mesa 19.1-git, а тези на NVIDIA – 418.49.04.

Допълнително към новото подобрение е добавена и основна поддръжка на Predication. Тази функция изисква VK_EXT_conditional_rendering, за да работи.

При версия 1.1 имаме и значително оптимизиране на използваната памет при игри с много голям брой шейдъри. Това е постигнато чрез вътрешно компресиране в паметта на шейдър кода като се избягват ненужните повторения, което може да доведе до леко повишени времена за компилирането на шейдърите.

Игрите, за които към момента се знае, че могат да извлекат полза от новата оптимизация на паметта са Overwatch, Quake Champions и Dishonored 2, при които според разработчика на DXVK ще се постигне намалено потребление на памет в рамките на „неколкостотин мегабайта„.

Тук трябва да се отбележи, че новата оптимизация на паметта не помага при x86-битовите заглавия, които често страдат от сриване поради запълване на адресираното пространство в памета, нито пък има отношение по използването на видео паметта.

Поправените проблеми и подобрения при DXVK 1.1 включват повишено представяне при играта Sekiro: Shadows Die Twice с от 5 до 10%, минимални оптимизации при multisample resolve операциите, презентациите и пр., DXVK библиотеките вече включват информация за версиите, от които някои игри имат нужда, при игрите Dark Souls Remastered и Grim Dawn е имплементирано решение на проблема с графиката при картите на NVIDIA.

Повече подробности можете да получите от официалния анонс.

Излезе DXVK 1.1.1 с множество нови функции и подобрения

Около три седмици след излизането на версия на DXVK 1.0.3, разработчикът Филип Ребохле обяви наличността на DXVK 1.1.1.

Новото издание е особено вълнуващо, защото идва с множество подобрения и нови функции.

Оптимизиране на паметта

При игри, с много голям брой шейдъри е оптимизирано използването на паметта чрез компресиране на кода на шейдърите в самата памет и се избягват ненужни копирания. Това обаче от своя страна може да доведе до минимално увеличаване на времето, необходимо за компилиране на шейдърите.

Конфигурация за всяка игра поотделно

Опциите за конфигуриране в конфигурационния файл dxvk.conf вече могат да бъдат ограничени само до един изпълним файл, което прави възможно използването само на един DXVK конфигурационен файл за всички игри и приложения, вместо много отделни файлове.

Консистентност при кадровите времена (Frame time consistency)

Подобрено е цялостното представяне на кадровите времена и са отстранени проблемите, които причиняваха тройното буфериране да не работи правилно. Сред засегнатите от този проблем игри е и Assassin’s Creed Unity.

Подобряване на запитванията

За да се увеличи представянето при Unreal Engine 4 игрите, запитванията са преработени и реимплементирани, като вече позволяват по-добро използване на графичния процесор на видео картите. Понеже това API се използва доста често, преработката може да донесе повишено бързодействие при много игри.

За най-добро представяне Ребохле съобщава, че са графичните драйвъри трябва да поддържат VK_EXT_host_query_reset Vulkan разширението, а също така поддръжка за него трябва да има и във версията на Wine, която използвате.

Подобна поддръжка има във версиите на Wine 4.5 и по-нови, както и при Proton 4.2 и по-нови. Потребителите на AMD и Intel трябва да са с версия на отворения драйвърен пакет Mesa 19.1-git, а потребителите на Nvidia с версия на драйвъра 418.52.05.

Без поддръжката на това разширение някои игри могат дори да работят по-зле с DXVK 1.1.1 и следващи издания. Един такъв пример е играта Quake Champions.

При DXVK 1.1.1 са налични и подобрения и са отстранени и някои проблеми. подобрена е съвместимостта с Wine Direct2D имплементацията, поправено е некоректно поведение на шейдърите с несвързани ресурси, поправени са примигвания и артефакти с използването на AMDVLK драйвъра при някои игри, Windows версията на RenderDoc, когато се използва в Wine вече не се срива, при играта NieR:Automata са отстранени графичните проблеми при NVIDIA видео картите.

Поправени са некоректните местоположения на MSAA семплите в кода на шейдърите, направени са оптимизации за multisample resolve операциите, presentation и пр,. при играта SpellForce 3 е отстранено сриване при стартиране и проблемите с рендирането на водата и някои ефекти, отстранено е некоректно поведение на DrawAuto с non-zero vertex buffer offset, което може да засяга играта Space Engineers.

Повече подробности относно DXVK 1.1.1 можете да намерите в официалния анонс.

DXVK 1.2 е тук с някои полезни подобрения (13.05.2019)

Десет дни след излизането на миналата версия тук е и изданието 1.2, което идва с много полезни подобрения за бързодействието и поправени някои бъгове.

Повишаване на бързодействието при Windows игрите под Linux:

При DXVK 1.2 вече се използва отделна нишка за отстъпения команден буфер (command buffer submission). Това води до повишаване на производителността при някои игри, които изискват повече мощност от графичната карта.

Отделно командните буфери се отстъпват по-често, за да се предотвратят накъсвания и насичания като по този начин се използва по-пълноценно графичния процесор. Една от игрите, които имат полза от новата имплементация е Quake Champions.

В новата версия са добавени и D3D11 разширения, които не се поддърат официално от D3D11 API, но са налични от различни компании под формата на библиотеки при Windows. Сега те са налични и при Linux посредством DXVK, който вече ги поддържа, а също така са и необходими за експерименталния проект dxvk-ags.

Отстранени проблеми:

При играта Mirror’s Edge Catalyst е спрян така наречения NVAPI хак, за да се избегнат проблеми при видео картите на NVIDIA, поправен е проблем, който може да доведе до некоректно използване на Vulkan или до сривове, когато се използва D3D11.1 ClearView методът.

Намалено е натоварването на процесора при някои случаи, отстранен е проблем, при който се използва създаването на излишен кеш, а също така е и отстранено и ненужното компилиране по няколко пъти на идентични Vulkan pipelines.

Повече детайли относно издание 1.2 можете да видите в официалния анонс.

Излезе DXVK 1.2.1. Акцентът е върху поправяне на проблеми при някои игри. (19.05.2019)

Разработчикът Филип Ребохле анонсира първото малко издание от серия 1.2 на DXVK, което акцентира върху поправки за някои игрови заглавия и малко на брой подобрения.

Във версия 1.2.1 са налични подобрения при ReShade съвместимостта, поправен е проблем, който води до повредени бинарни файлове при компилиране с по-стари версии на GCC, подобрено е представянето на Append/Consume буферите при някои драйвъри.

При игрите Lords of the Fallen и The Surge има поправени проблеми, свързани с бързодействието, причиняващи ниско потребление на графичния процесор. Този проблем засяга и играта Overwatch в някои от случаите.

При играта Yakuza Kiwami 2 е решен проблемът с честите сривания и са отстранени огромен брой mapping проблеми.

Прочетете още:  В Ubuntu 20.04 LTS ще има WireGuard поддръжка

Официалният анонс може да бъде видян тук.

DXVK 1.2.2 е тук с поправки за NVIDIA и проблеми при различни игри (15.06.19)

Днес беше публикувана официално поредната версия 1.2.2, при която има интересни поправки и подобрения.

Ребохле съобщава, че отново има оптимизация за натоварването върху процесора и новата версия ще доведе до още по-голюмо бързодействие при игрите.

Подобрено е и бързодействието при изчисляването на шейдърите при видео картите на NVIDIA при някои игри, включително и известното заглавие Nier: Automata.

Допълнително е поправено сриване при стартирането на играта Planet Coaster, но разработчикът предупреждава, че потребителите трябва да имат предвид, че са нужни и допълнителни пачове и версия на Wine не по-стара от 4.10.

Отстранен е проблемътпри играта Team Sonic Racing, при която имаше различни проблеми при стартиране, поправени са някои малки проблеми, които причиняваха тестовете на Wine да се провалят.

Можете да разгледате официалния анонс на страницата на проекта.

DXVK 1.2.3 е тук с поправки на регресия, оптимизации и поправки на различни проблеми (26.06.19)

Ето, че Филип Ребохле обяви поредното стабилно издание 1.2.3, което ще зарадва потребителите с някои новости.

При новата версия отново имаме оптимизации за натоварването върху процесора, поправена е регресия, която повреждаше зареждането на текстурите при играта World of Warships, а вероятно и при други игри, подобрено е разпределението на стейджинг буфера, което ограничава количеството памет, която е запазена за постоянно.

Поправен е бъг при някои Unreal Engine 4 игри, които изкарваха грешка при изход, подобрено е преразпределението на паметта, което при някои ситуации ще доведе до по-висока производителност при картите на NVIDIA от ниския клас, имплементирана е функцията „timestamp disjoint queries„, за да бъдат засичани времената на графичния процесор по-точно.

Официалния анонс можете да видите тук.

Излезе DXVK 1.3 с множество оптимизации и поддръжка за ново разширение (13.07.19)

На разположение на потребителите е версия 1.3, която идва с много интересни подобрения и нови функции.

Разработчикът Филип Ребохле съобщава за имплементирането на три нови функции. Ето кои са те:

Асинхронна презентация (Asynchronous presentation)

За да се намалят натоварванията върху основната рендираща нишка, презентацията сега бива изпълнявана на командно-подчинената нишка, която беше представена за пръв път в DXVK 1.2.

Това може да повиши бързодействието особено в случаите на високи кадри в секунда. Една от игрите, които имат полза от новата функция е Quake Champions при използването на AMD видео карта.

Оптимизация на изчистването (Discard optimization)

Новото разширение VK_EXT_shader_demote_to_helper_invocation сега бива използвано за имплементирането на изчистваща (discard) функция в шейдърите, което може да доведе до повишаване на представянето при някои игри.

Тази функция изисква winevulkan актуализация и следните версии на видео драйвърите:

 • NVIDIA: 418.52.14 (Vulkan beta)
 • Intel: Mesa 19.2-git
 • AMD: Не се поддържа

Промени при зареждането на ресурсите (Resource upload)

Ако са налични, сега копията на енджините на Vulkan устройството ще бъдат използвани за първоначално зареждане на ресурсите. Това ще повиши консистентността на кадровите времена в случаите, когато игрите зареждат огромен брой текстури по време на геймплея.

Към момента тази нова функция се поддържа само при фирмените драйвъри на NVIDIA и AMD (AMDVLK).

Подобрения и поправка на бъгове:

 • Подобрена е MSVC съвместимостта
 • Поправено е неправилното поведение, при което вече разпределен имидж субресурс се разпределя наново. Подобно поведение се наблюдаваше при играта Final Fantasy XIV.
 • Премахнато е чакането (busy-waiting) по време на презентация. Тази промяна най-вероятно няма да доведе до повишаване на бързодействието, но може значително да намали натоварването върху процесора в случаите, когато недостига GPU ресурс.
 • Подобрено е записването на логовете при случаите на недостиг на памет (out-of-memory conditions).
 • Поправено е сриване при играта Scrap Mechanic, породено от неправилно RSGetViewport поведение.

Можете да видите официалния анонс тук.

Излезе DXVK 1.3.1 с наблюдение за натоварване на картата и сдруги подобрения (21.07.19)

Филип Ребохле днес обяви новата версия 1.3.1, която идва с интересни новости.

Подобрения:

 • Налични са подобрения при създаването на логовете и в допълнение на поддръжката за Vulkan разширения, сега вече се записват и възможностите на устройството, които се поддържат от драйвъра.
 • Добавено е наблюдение на натоварването на картата в HUD на екрана. Новата възможност може да бъде активирана с променливата DXVK_HUD=gpuload. Процентът на натоварване на видео картата се определя от информацията, която получава DXVK, вместо да разчита на механизмите, които използва драйвърът. Трябва да се има предвид обаче, че при високо натоварване на процесора тази информация може да е некоректна.

Поправки на бъгове:

 • Направене опит за подобряване на проблемите с паметта при видео картите на NVIDIA, които се проявяват при някои игри. Също така леко е намалено използването на virtual address space за 32-битовите игри.
 • Поправено е некоректно поведение при изчистването на integer изображения, а също така и различни други проблеми, за които не е известно да засягат която и да било игра.
 • Поправена е регресия, която се появи при версия 1.3, изразяваща се в графични проблеми при някои игри и неправилно използване на Vulkan API. Сред засегнатите игри са SpellForce 3 и Sekiro: Shadows Die Twice, но вероятно има и други.
 • Ако се поддържа VK_EXT_shader_viewport_index_layer, вече няма да се използва геометрични шейдъри за определени операции. Тази поправка е важна най-вече за MoltenVK съвместимостта при macOS.
 • Подобрено е представянто на играта Final Fantasy XIV за RADV Vulkan драйвъра, ако се поддържа разширението VK_EXT_shader_stencil_export.
 • При играта EVE Online е отстранена регресията нв представянето, която се появи във версия 1.2.

Повече можете да научите от официалния анонс.

Излезе DXVK 1.3.2 с поправки на регресии и други подобрения (05.08.19)

Новата версия 1.3.2 отново предлага допълнително намаляване на натоварването върху процесора при някои DirectX 11.1, като например World of Warcraft; поправени са регресии, които предизвикваха графични проблеми и сривове, а някои от засегнатите игри са Anno 1800, Dishonored 2, The Division.

Поправен е бъг, при който води до изпълнението на atomic append/consume операциите във fragment shaders да бъдат изпълнявани некоректно, поправен е бъг, при който геометричните шейдъри излъчват повече компоненти от това, което хардуерът поддържа.

Като опит за стабилност отново е върнато старото поведение при NVIDIA картите, при което презентациите се извършват на основната нишка, а при видео картите на AMD и Intel продължава да се използват асинхронни презентации, добавени са заявки за всяка една функция в dxvk.hud, като тя ще се използва, ако не е зададена променливата DXVK_HUD.

Официалния анонс можете да прегледате тук.

Излезе DXVK 1.3.3 (29.08.19)

Филип Ребохле обяви новата версия на DXVK, която идва с различни поправки на проблеми и подобрения.

 • Подобрена е Clang и libc++ съвместимостта.
 • При играта Far Cry Primal е поправен проблемът, при който графиката става червена.
 • Подобрен е proper hazard tracking за resource views, както би трябвало според рънтайма на D3D11. Това поправя визуалните артефакти при играта Shining Resonance: Refrain при видео картите на AMD, но може да доведе до леко понижаване на производителността при някои игри.
 • Поправено е повредено рендиране, причинено от бъг в deferred context имплементацията при SteamVR Performance Test.

Излезе DXVK 1.3.4 с подобрения за производителността и още (08.09.19)

Въпреки напредналата фаза на проекта, разработчикът Филип Ребохле продължава усилено да поправя различни проблеми и новото издание отново доказва това.

При версия 1.3.4 са поправени някои важни проблеми и отново е работено върху по-високото представяне.

 • Поправен е проблемът, при който не можеха да се компилират winelib билдовете с новата версия на Wine 4.15.
 • При играта Control е добавена опцията d3d11.allowMapFlagNoWait, за да може видео картата да се използва по-оптимално.
 • Поправен е проблем с потенциално изтичане на памет при Direct2D игри.
 • При играта Quantum Break е поправен проблмът с производителността при видео картите на NVIDIA и по-старите версии на драйвърите на видео картите AMD.

Официалният анонс може да бъде прегледан тук.

Излезе DXVK 1.4 с обновен D3D11 runtime, Resource mapping подобрения и още (21.09.19)

Филип Ребохле обяви първата голяма версия на DXVK от серията 1.4.

Като много голяма промяна идват актуализираните D3D11 runtime интерфейси до последна версия D3D11.4, която се предлага и в актуалната към момента версия на Windows 10 (1903). Това води след себе си редица нови API функции, някои от които се поддържат от DXVK, с уговорката, че и Vulkan видео драйвърът трябва да ги поддържа.

Налични са и функции, които са опционални и към момента не се поддържат. Това са:

 • D3D11.2: Tiled Resources
 • D3D11.3: Conservative Rasterization
 • D3D11.3: Rasterizer Ordered Views

Ако някои игри за в бъдеще извличат полза от тези функции, те също ще бъдат имплементирани.

Актуализацията на версията на D3D11 runtime интерфейсите поправя и сриване при играта Plants vs Zombies – Battle for Neighborville, която изисква минимална версия D3D11.3.

За да е в синхрон с D3D11.4 актуализацията, DXGI също получава актуализация до версия 1.5. Това позволява на приложенията да отправят HDR поддръжка. HDR към момента обаче не се поддържа.

Вече е налична поддръжка за GDI interop, а DXGI повърхности са добавени, за да се реши проблем с Rockstar Game Launcher. Стартерът на играта обаче наравно с това изисква и прилагането на поправка за Direct2D на Wine.

Дошлата при миналата версия 1.3.4 функция d3d11.allowMapFlagNoWait, която беше опционална, сега е включена по подразбиране. Това е възможно след поправки при синхронизацията, която сега се държи както при нейтив D3D11 драйвъра и са отстранени проблемите при игрите, при които те съществуваха, включително и при The Witcher 3.

Тази Resource mapping функция може да доведе до повишаване на бързодействието при някои игри като увеличи утилизацията на видео картата. Ребохле предупреждава, че d3d11.allowMapFlagNoWait може да доведе до регресия при някои игри, а при съобщаване на проблеми първо потребителите да пробват с d3d11.allowMapFlagNoWait = False в dxvk.conf.

Във версия 1.4 също така отново има намаляване на натоварването върху процесора при някои случаи посредством по-акуратно следене на ресурсите. Поправен е проблем при игрите, които интензивно използват Deferred Contexts, сред които игри като Dark Souls III и Sekiro: Shadows Die Twice.

Официалния анонс можете да видите тук.

DXVK 1.4.1 е тук с поправени проблеми за някои игри (27.09.19)

Новата версия 1.4.1 е фокусирана върху поправянето на съществуващи проблеми при някои игри и компоненти.

 • Поправени са потенциални сривове при D3D10 кода.
 • Имплементирани са липсващи шейдър инструкции, за да се отстранят проблеми с рендирането и със сриванията при играта Ni no Kuni Remastered.
 • поправено е неправилно управление в топологията на UNDEFINED примитива.
 • Загубата на устройство вече ще бъде прехвърляно към приложението, за да може то да реагира адекватно.
 • Поправена е регресия при играта Batman: Arkham City, която водеше до сривове.
 • За играта Hitman 2 е включено съобщаване на всички видео карти като NVIDIA, за да се решат проблемите с библиотеката AMDAGS, които се появиха с последната актуализация на заглавието.

Официалният анонс може да бъде видян тук.

DXVK 1.4.2 е тук с някои поправки (05.10.19)

Филип Ребохле публикува следващата малка версия на DXVK от серията 1.4, в която има някои поправки.

 • Поправен е проблемът със сривовете при играта Call of Duty: Modern Warfare Remastered като всички карти се докладват като такива на NVIDIA.
 • Отново е намалено натоварването върху процесора.
 • Поправена е регресия, която се състои в леко намаляване на производителността в случаите, когато играта е ограничена откъм графичен процесор.
 • Поправени са различни малки DXGI проблеми, за да се повишат резултатите в Wine тестовете.
 • Поправено е некоректно NaN поведение в шейдърите.

Можете да видите анонса тук.

Излезе DXVK 1.4.3 с нов кеш файл за шейдърите (18.10.19)

Тук е DXVK 1.4.3 отново с интересни промени и поправки.

 • Имплементиран е нов файлов формат за кеша за шейдърите, който ще води до значително по-малък размер на самия файл. Файловете от миналите версии ще се конвертират автоматично към новия формат и няма нужда да се трият ръчно, както вече се е налагало при предишни издания.
 • Поправени са бариери в случаите на писане от страна на графичните шейдъри към UAV.
 • Отново е намалено натоварването на процесора, особено при игри, които използват множество различни шейдъри.
 • Поправено е некоректно съобщаване на MSAA семпъл позициите към шейдърите.
 • Поправени са някои предупреждения на MSVC компилатора.

Официалния анонс можете да видите тук.

Излезе DXVK 1.4.4 (27.10.19)

Поредната версия 1.4.4 носи със себе си важни поправки и подобрения.

 • Поправени са сриванията при играта Skyrim Special Edition чрез заобикаляне на множество ENB бъгове.
 • Намалено е количеството памет при малките, често актуализирани буфери.
 • Премахната е ненужната опция d3d10.enable.
 • Поправени са удостоверителни грешки при геометричните шейдъри.
 • Поправена е регресия от DXVK 1.4.3, където е възможно създаването на невалидни шейдър кеш записи, което води до неправилно използване на Vulkan API. Повредените записи ще бъдат изчистени автоматично при преминаване към версия 1.4.4.
 • Направени са малки оптимизации при Stream Output и Append/Consume буферите, използвани например от Unity Engine.
 • Поправени са read-after-write грешки при вертекс и индекс буферите.

Официалния анонс можете да видите тук.

Излезе DXVK 1.4.5 с още подобрения при производителността (20.11.19)

Налична е поредната версия на DXVK, която идва с интересни подобрения при производителността и както винаги с някои поправки на проблеми при различни игрови заглавия.

Що се отнася до бързодействието, разработчикът Филип Ребохле е разрешил асинхроните презентации при всички модели видео карти и е премахнал опцията dxvk.asyncPresent. Преди асинхронните презентации бяха спрени за видео картите на NVIDIA, защото предизвикваха спорадични зависвания.

Ребохле съветва, ако имате проблеми с новата имплементация да опитате с най-новите затворени драйвъри на NVIDIA, а ако и тогава има проблем, е добре да опитате и с Vulkan бета версията на драйвъра 435.27.07, ако имате такава възможност.

По отношение на представянето също така е намалено количеството на синхронизирането на нишките при occlusion запитванията, което води до по-голяма ефикасност при използването на многонишковост.

Тези промени могат да повишат бързодействието при играта Final Fantasy XIV, а също така и други игри, които са поне частично забавени от потока на draw извикванията.

При версия 1.4.5 имаме и поправки на проблеми при играта Dirt Rally, където е поправено сриване при RADV драйвъра, причинено от неинициализирани UAV контейнери, поправени са забивания при NVIDIA видео картите при оразмеряване на прозорците, поправени са възможни сривания при използването на Wine dxgi библиотеката, а не тази, предоставена от DXVK.

Отново е имплементирано проверяването на обхвата на константните буфери при видео картите на NVIDIA, където тези видео карти вече ще използват storage буферите, а не uniform буферите, което е в съответствие с поведението на D3D11.

Поправено е драстично снижаване на производителността при играта Final Fantasy XV, когато е избрана опцията Geomapping, което е предизвикано от бъг в самата игра, при играта Metal Gear Solid V е забранено зареждането на OpenVR библиотеките, за да може да се заобиколи проблем с вертикално рендиране на обектите.

При играта Metro 2033 са поправени проблеми с рендирането, когато е активирана опцията Depth of Field, което е предизвикано от бъг в самата игра, а при заглавието Earth Defense Force 4.1 е отстранен проблем, при който части от HUD и някои обекти не се рендираха въобще.

Официалният анонс може да бъде видян тук.

Излезе DXVK 1.4.6 с важни поправки (03.12.19)

Тук е поредната версия на DXVK, която идва с важни подобрения за играене на Windows игри при Linux.

Версия 1.4.6 идва със следните поправки:

 • Поправени са проблеми с рендирането при игрите American Truck Simulator и Euro Truck Simulator 2 (игрите имат нейтив Linux версии, това важи само, ако сте решили да играете Windows версиите).
 • Поправен е проблем, при който представянето на процесора деградира с времето, най-вече при натоварвания, където се използват Deferred Contexts.
 • Поправен е бъг, който причинява сривове при излизане от игрите или при промяна на резолюцията.
 • При предстоящата да излезе игра Warcraft III Reforged са имплементирани липсващи DXGI функции, за да може тя да бъде играна без проблеми.
 • При играта Final Fantasy XIV е поправено радиалното размазване (radial blur), който не работи поради друга поправка (division-by-zero).

Повече можете да научите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)