Дялът на Linux при десктопите продължава да расте

0
28
Дялът на Linux при десктопите продължава да расте


Потреблението на операционната система Linux продължава да расте със завидни темпове. Това на Windows бележи спад.

Последните данни на Netmarketshare за септември 2017-а година показват, че потребителите на Linux се умножават постоянно, при това с доста добър темп. От Apple също отбелязват увеличение на потребителите.

За септември месец Windows бележи потребление от 88.88%, което е спад с 1.82 пункта, спрямо същия период през август.

На този фронт не се случва нищо ново и е очаквано да има лек спад, в очакване на Windows 10 Fall Creators Update. След идването на големия ъпдейт отново може да се очаква леко повишение.

След лекия спад от миналия месец, при потребителите на Apple за macOS се усеща ръст до 6.29%, което е увеличение с 0.35 пункта спрямо същия период през август.

Забележителният растеж на Linux също продължава, но с по-големи крачки. За последните пет месеца тази операционна система бележи ръст от над 100% в общото си потребление и вече се стреми да задмине macOS.

През май месец 2017-а година Linux има дял от 1.99%, а в момента потреблението е 4.83%, което е повишение с 1.46 пункта само за един месец.

Тук трябва да се има предвид, че тези измервания се правят на базата на интернет браузърите при посещения на конкретни уеб сайтове, а поради все още съществуващи различни несъвместимости, не малък процент от Linux потребителите използват агенти, които ги представят като Windows, така че тези данни може да са и по-високи.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  От Mozilla пускат официално Firefox 75.0
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments