Екипът зад KDE Plasma категорично няма да маха иконите от десктопа

0
65
KDE Plasma има опасна уязвимост в сигурността

След като от GNOME обявиха неочакваната новина, че премахват поддръжката за икони на десктопа, екипът от разработчици, който стои зад проекта KDE отново препотвърдиха своята позиция, че те остават отдадени на идеята, че икони по десктопа трябва да има и те няма да ги премахват.

Разработчикът Eike Hein днес обясни накратко в блог пост историята около иконите на десктопа при KDE и миналите издания на графичната среда и обяснява, че в днешни дни те не само няма да ги премахват, а дори се стараят да ги подобрят и нямат никакво намерение да ги премахват.

Всъщност имаше период в миналото при версия 4, в който от KDE изоставиха официално иконите на десктопа, но много дистрибуции ги пуснаха наново за техните потребители, защото очевидно това беше желана функция. От екипа тогава започнаха да експериментират с различни начинания като Search and Launch интерфейса, Application Dashboard и докато тези експерименти получиха широко одобрение, други като Newspaper изгледа не успяха.

Hein обяснява, че този период на експериментиране е бил ползотворен в различни аспекти, но въпреки това не са успели да създадат изцяло нова концепция за десктопа. През това време са се появили мобилните телефони, които са довели след себе си изцяло нова категория потребители, които отново са изкарали на преден план иконите на десктопа, защото са им необходими. След това вече разработчиците забелязват, че всъщност броят на потребителите, които искат икони на десктопа се увеличават, а не намаляват.

В подкрепа на десктоп иконите по време на разработването на Plasma 5.10 опцията Folder View стана по подразбиране, за да могат потребителите веднага да започнат да използват удобния десктоп с икони, като разработчиците са преценили, че предишната опция не е била в тяхна услуга.

Прочетете още:  Майкрософт печели сделка с армията на САЩ за $480 млн.

Въпреки това чистият вариант на Plasma 5 продължава да идва без никакви икони на десктопа, а ако потребителят иска такива, винаги може да си ги добави само с влачене на файл или с изкарване на шорткът на някое приложение и иконите са си там, с всичките мощни функции, които графичната среда KDE винаги е предлагала.

Като допълнение Eike Hein добавя, че освен всички нови фантастични функции, които присъстват в предстоящото Plasma 5.12 LTS издание, работата по подобряването на десктоп иконите също продължава и те стават още по-добри. Той споменава, че е свършена страшно много работа при използването на няколко монитора, като иконите могат отново да се местят от един монитор на друг свободно, както се поддържа и изключване и включване на монитори в движение.

Направени са подобрения за намаляване на латенциите и увеличаване на бързодействието, файловите операции са далеч по-бързи. Също така е работено и по много искани от потребителите през 2017-а година функции, но въпреки голямото количество свършена работа, от екипа все още не са готови с тях.

Разработката на Folder View продължава и през 2018-а година с още много желания от страна на общността, върху които ще работят разработчиците и те ви призовават да се свържете с тях, за да изкажете своето мнение или становище.

Повече можете да видите в официалния блог пост.

0/5 (0 Reviews)