EndeavourOS 2020.05.08 – нова версия на Arch-базираната дистрибуция е тук

0
125
EndeavourOS

Arch-базираната юзър френдли Linux дистрибуция EndeavourOS 2020.05.08 е тук.

За повечето потребители инсталацията на Arch Linux е доста сложно начинание и поради тази причина излязоха множество дистрибуции, които улесняват значително инсталацията, като наравно с графичен инсталатор предоставят и други полезни опции. Една от тези Linux дистрибуции е и EndeavourOS, преди позната като Antergos, която предлага много лесно използване дори и от начинаещи потребители.

Сега EndeavourOS 2020.05.08 идва с още подобрения. Прозоречният мениджър i3, който се използва по подразбиране получава различни малки подобрения при различни компоненти, като например Thunar вече е файлов мениджър по подразбиране, терминален емулатор по подразбиране е Xfce4, добавени са подсказки при конфигурационните файлове за това как те да бъдат лесно актуализирани до последни версии от GitHub, направени са подобрения при клавишните комбинации.

Поправени са различни проблеми при буутване за видео картите ATI и NVIDIA. Потребителите могат да използват и специално разработения за EndeavourOS инсталатор за видео карти на NVIDIA, като по този начин те могат лесно да инсталират и ънинсталират драйвърите за тези видео карти.

При EndeavourOS 2020.05.08 е добавен нов мрежови драйвър r8168, DHCPCD е премахнат, поради причината, че NetworkManager не поддържа DHCPCD плъгина, поправени са pacman-key –refresh-keys проблемите, ускорена е бързината при инсталиране, при live режима е добавен eos-log-tool, който предоставя логове в случай на проблем.

Различни приложения и компоненти са актуализирани до последна версия. Някои от които Linux Kernel 5.6.11.arch1-1, уеб браузърът Firefox 76.0.1-1, инсталаторът Calamares 3.2.20, Linux драйвърният пакет с отворен код Mesa 20.0.6-2 и др.

Предвид това, че EndeavourOS е rolling дистрибуция, то няма нужда да инсталирате наново, за да получите всички новости, просто трябва да актуализирате системата си.

Прочетете още:  Valve анонсираха Half-Life: Alyx, но играта е само за Windows. Идва през март 2020

За инсталация начисто, можете да свалите последната версия на ISO образа от тук. Алтернативни начини за сваляне можете да намерите тук. Всички новости и промени при EndeavourOS 2020.05.08 можете да разгледате в официалния анонс.

5/5 (1 Review)