EndeavourOS 2020.4.11 – излезе нова версия на Arch Linux-базираната дистрибуция

0
139
EndeavourOS

EndeavourOS 2020.4.11 – излезе нова версия на Arch Linux-базираната дистрибуция с различни подобрения.

За повечето потребители инсталацията на Arch Linux е доста сложно начинание и поради тази причина излязоха множество дистрибуции, които улесняват значително инсталацията, като наравно с графичен инсталатор предоставят и други полезни опции. Една от тези Linux дистрибуции е и EndeavourOS, чиято нова версия идва с различни интересни подобрения.

Една от главните промени при EndeavourOS 2020.4.11 е наличността на нов Universal ISO образ. Целта на новия образ е поддръжката на най-новите видео карти на NVIDIA още със зареждането на диска. На потребителя се дава възможност да избира между драйвъри с отворен код или затворените драйвъри на NVIDIA за по-добра съвместимост.

Разработчиците обясняват, че трябва да изберете варианта със затворените драйвъри само за новите дискретни видео карти на NVIDIA, а ако сте със стара видео карта или OPTIMUS система (NVIDIA + Intel видео карти), то трябва да изберете опцията по подразбиране.

Инсталаторът Calamares, който се използва при EndeavourOS дава възможност за онлайн и офлайн инсталация. Направени са различни стъпки за подобряването на офлайн инсталатора. Основната тема се променя от лилава на синя и се предоставят повече детайли.

Ако потребителят използва онлайн инсталатора, той ще получи графичната среда, която е избрал без тематично променена тема. Ако избере офлайн инсталатора обаче, ще получи концептуално променена Xfce тема, която при нужда лесно може да премахне от Welcome приложението.

Welcome приложението от своя страна получава поддръжка за няколко езика освен английски и това са испански, френски, немски и руски. След като инсталацията приключи, Calamares почиства ненужните драйвъри, за да се осигури гладко, чисто и бързо първо стартиране на системата.

Прочетете още:  Wine пачове идват, предоставяйки UMIP емулация

Направено е важно подобрение при инсталацията на EndeavourOS при системи с повече от една операционна система (multi boot). Разработчиците са успели да локализират проблема при повечето Arch-базирани дистрибуции и са установили, че той засяга два пакета – grub и os-prober.

Благодарение на техните усилия проблемите в тази насока са изчистени и сега всички останали дистрибуции ще могат да стартират безпроблемно, използвйки GRUB на EndeavourOS.

Разработени са и три нови приложения:

  • Pahis – показва версиите на пакетите в терминала.
  • Eos-log-tool – приложение с графична среда за създаване на лог файлове при създаване на доклад за проблем във форумите или от формата за доклади.
  • Eos-rankmirrors – подрежда мирърите само на EndeavourOS. Мирърите на Arch могат да бъдат подредени чрез приложението reflector-simple.

Има подобрения и при i3-wm, който не е базиран на определена графична среда, но използва LXappearance, за да позволи на прозоречния мениджър да управлява по-лесно GTK темите. Промените са направени от Joe Kamprad.

EndeavourOS 2020.4.11 идва с Linux kernel 5.6.3-arch1-1, Firefox 75.0 -1, Mesa 20.0.4-1, Calamares 3.2.20 и др.

Повече за промените при EndeavourOS 2020.4.11 можете да научите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)