ЕС иска 13 милиарда евро глоба от Apple

0
69
ЕС иска 13 милиарда евро глоба от Apple


Европейският съюз наложи глоба от 13 милиарда евро на Apple. Това е най-голямата глоба, която ЕС е налагал до момента.

Глобата е наложена заради това, че от Apple са използвали Ирландия за плащане на данъците си, което е довело до спестяването на огромна част от това, което е трябвало да платят.

Съобщението за глобата направи Маргрете Вестагер, еврокомисар по конкуренцията, която съобщи, че събраните материали по случая са 130 страници и разследването е започнало през юни 2014-та година. От ЕС твърдят, че почти всички печалби на Apple са минавали през Ирландия, което е непозволено в Еврообщността и се възприема като непозволена държавна помощ.

Вестагер съобщава, че благодарение на данъчната измама, от Apple през 2003-та година са плащали корпоративна такса за печалбите в рамките на Европейския съюз в размер на 1% върху приходите, а към 2014-та година в пъти по-малко – 0.005%.

Разследването е разкрило, че от Apple всъщност са се възползвали от този механизъм още от далечната 1991-ва година, но според законите на Европейския съюз наказанието не може да бъде наложена за повече от 10 години назад. Сега Ирландия ще трябва да си възстанови загубите, които са в размер на 13 милиарда евро, плюс лихвите, за периода от 2003-2014-та година.

„Данъчната политика в Ирландия е позволила на Apple да избягва данъчно облагане като са прекарвали през страната почти целия си доход, който е бил осъществен в единния пазар на Европейски съюз от продажби на свои устройства“, съобщават още от ЕС.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Майкрософт пусна нови ъпдейти за Windows 10 Fall Creators Update