Ето как да спрем Cortana напълно в Windows 10 Anniversary Update

0
797
Съвсем скоро ще можем да контролираме целия си дом с Windows 10 (видео)


В Windows 10 Anniversary Update 1607 от Майкрософт решиха да премахнат бутона за изключване на Cortana. Въпреки това Cortana може да бъде изключена. Тук ще ви покажем как.

От Майкрософт все повече ограничават свободата на потребителите си в Windows, като им казват кое как ще бъде, без да се интересуват от тяхното мнение. В Anniversary Update те продължиха тази линия на поведение като забраниха изключването на рекламите, забраниха изключването на инсталирането на произволни препоръчани програми, както и изключването на Cortana. Тези промени важат за Home и Pro версията, като това е още един жалък опит да прибутат по-голямата част от бизнеса към Enterprise версията, а съответно и да увеличат печалбите си по подобен низък начин.

Основната идея е, че всяко едно търсене на файлове или програми ще минава през Cortana, която пък ще използва само Bing и браузъра на Майкрософт Edge, като по този начин от компанията се опитват да вдигнат потреблението на Edge и да повишат интереса към забравената от всички тяхна търсачка Bing.

Ако искате, можете да скриете напълно бутона или полето за търсене, като опцията е скрита, но все още съществува. Ако сте сигурни, че няма да ги използвате, то просто трябва да цъкнете с десен бутон на таскбара, да изберете Cortana и след това Hidden. Предполага се, че тази опция засега просто е забравена и от Майкрософт може скоро да поправят тази своя грешка.

Въпреки, че сте скрили Cortana, тя не е спряна и при нужда можете винаги да я използвате напълно функционално.

Ако искате обаче да я спрете Cortana изцяло обаче, ще трябва да направите една лесна редакция в регистрите на Windows. При цялостното спиране на Cortana ще се извършва търсене само на локалните файлове, програми и настройки, както повечето потребители са свикнали.

Прочетете още:  Най-малкият AI чип струва само $1

На система, която работи с Windows 10 Pro или Enterprise версия, за пълно спиране на Cortana може да се използва Group Policy и настройката да бъде приложена на множество машини корпоративна мрежа. На единична машина с тези версии на Windows 10 може да бъде използван Group Policy Editor. Той се отваря с gpedit.msc, а след това ще трябва да отидете до Computer Configuration->Administrative Templates->Windows Components-> Search-> Allow Cortana и да настроите Allow Cortana на Disabled.

На системите с Windows 10 Home верся обаче няма Group Policy и за да се спре Cortana напълно ще се наложи да се направи лесна редакция на регистъра по следния начин – намерете ключа HKLMSoftwarePoliciesMicrosoftWindowsWindows Search и създайте DWORD стойност с име AllowCortana и задайте 0. Имайте предвид, че този ключ може да го нямате и тогава ще трябва да го създадете ръчно.

Във всички горепосочени случаи спирането на Cortana се прилага за всички потребители. За да влезе в сила промяната ще трябва да се отпишете и впишете наново, когато ще забележите, че текстът в полето за търсене се е променил от „Ask me anything“ на „Search Windows“, а при цъкане в полето за търсене се появява само прост промпт прозорец. При пълното спиране на Cortana вече няма да е наличен и Cortana’s Notebook и при натискане на зъбното колело се предлагат много по-малко опции и няма опция за търсене в интернет през полето за търсене.

Ето как изглежда менюто преди Cortana да бъде спряна напълно:

Ето как да спрем Cortana напълно в Windows 10 Anniversary Update 5

А ето как изглежда менюто, след като Cortana е спряна напълно:

Ето как да спрем Cortana напълно в Windows 10 Anniversary Update 6

0/5 (0 Reviews)