Ето как да спрем Windows 10 да се рестартира автоматично след ъпдейт

0
198
Windows 10


Едно от нещата, които не се харесват на потребителите на Windows 10 е това, че той се рестартира автоматично след ъпдейт и тяхната работа може да бъде прекъсната в най-неподходящия момент. Тук ще ви обясним как да предотвратите това.

Още с излизането си Windows 10 придоби слава като проваляше различни събития със своите необмислени ъпдейти и рестарти по никое време. Не бяха един или два случаите, когато се проваляха предавания поради тази причина или пък пречи на професионалните геймъри да стриймват и да бъдат гледани.

Поради тази причина още в ранните издания на Redstone 2 (Anniversary Update) от Майкрософт внесоха функцията Active Hours, която може да бъде използвана за указване на часове, в които се работи на компютъра и тогава тя няма да се рестартира поради инсталирани ъпдейти, като ще използва времето, когато не сте на машината.

Това донякъде е удобно, но не може винаги да ставате по часовник от компютъра си, за да го оставите да се рестартира. Можете да сте окъснели с важна работа и да бъдете изненадани с ненавременен рестарт. Лошото в този случай е, че освен, че можете да загубите това, по което сте работили към момента, така също може да се наложи да чакате изключително дълъг период от време.

В Windows 10 Creators Update от Майкрософт ще направят допълнителни промени, като малко или много ще увеличат контрола върху ъпдейтите, защото на потребителите ще бъде дадена възможността да поставят ъпдейтите на пауза, като по този начин те ще могат временно да бъдат отложени. Това също е полезно, но не за всички случаи.

Прочетете още:  OnePlus 5 получи нов ъпдейт OxygenOS 4.5.5. Ето какво ново

За щастие има неофициален начин чрез който да бъдат спрени автоматичните рестарти след ъпдейт при Windows 10.

Първо трябва да отворите Administrative Tools секцията, която се намира в контролния панел и да изберете Task Scheduler или просто напишете Task Scheduler в полето за търсене в старт менюто. Отидете до:

Task Scheduler LibraryMicrosoftWindowsUpdateOrchestrator

Вдясно ще забележите опция, на която пише Reboot, а стойността ѝ е Enable. Натиснете с десен бутон върху опцията и изберете Disable.

Ето как да спрем Windows 10 да се рестартира автоматично след ъпдейт 3

Някои потребители съобщават, че Windows 10 променя тази стойност при определени ъпдейти. За да попречим на това ще трябва да отидете до:

C:WindowsSystem32TasksMicrosoftWindowsUpdateOrchestrator

и да намерите файл с име „Reboot“. Файлът няма файлово разширение и се казва точно така. Преименувайте файла по някакъв начин по ваше усмотрение или просто му добавете .bak, за да стане така „Reboot.bak“.

Това е всичко. Сега вече няма да имате проблеми с изненадващи рестарти след ъпдейт и няма да се притеснявате дали няма да загубите част от работата си или да бързате да я приключите в предварително указания часови диапазон в Active Hours.

Все пак имайте предвид, че е хубаво да се рестартира след ъпдейт, защото много ъпдейти по сигурността изискват рестарт, за да влязат в сила и за да работят коректно. По горепосочения начин можете да премахнете автоматичния рестарт след ъпдейт, но не забравяйте по-късно да рестартирате ръчно.

0/5 (0 Reviews)