Ето какво да очакваме от Linux Mint 18.2

0
53
Ето как да надградим до Linux Mint 18.2 Sonya


След като излезе официално Linux Mint 18.2 ще има официална поддръжка до 2021-ва година, използва Ubuntu 16.04 за основа и носи със себе си много вълнуващи промени и подобрения.

Бета версията на GNU/Linux дистрибуцията Linux Mint 18.2 Sonya вече е налична за сваляне, а в стабилното издание ще видим промени при логин мениджъра, настройките за блутуут, ъпдейт мениджъра и още.

Версията на графичната среда Cinnamon ще бъде 3.4, а на MATE 1.18. Това са и двете среди, които са налични в бета изданието и ще бъдат първите, които ще се предлагат и при стабилната версия, която ще излезе през този месец.

Следващото издание 18.2 ще бъде с удължена поддръжка (LTS) и ще използва Linux Kernel 4.8 по подразбиране.

Една от най-обсъжданите промени при Linux Mint 18.2 Sonya е смяната на логин мениджъра, като по подразбиране се преминава от MDM към LightDM. LightDM предлага поддръжка за различни дисплей сървъри като Wayland и Х.

В LightDM екипът на Linux Mint е добавил Guest Mode режим, който е разрешен по подразбиране и позволява на произволен брой потребители без акаунти да управляват системата. LightDM също така има и HiDPI поддръжка.

Новият greeter също ще използва LightDM, който е форк от този в Ubuntu, което ще направи процеса по поддръжката му и отстраняването на проблемите по-лесен.

Ъпдейт мениджърът също е преработен в голяма степен. За по-голяма стабилност на системата от екипа на Mint са актуализирали и подобрили политиката за обновяване на пакетите и техните нива, добавена е поддръжка за Ubuntu HWE ядрата от Ubuntu.

Добавен е и инструмент с команден ред miniupdate-tool, което дава лесен начин на потребителите за преглед, инсталиране и насрочване на ъпдейти на системата чрез писане на скриптове и Cron задачи.

Приложението за блутуут Blueberry е преработено основно, като вече е с друг интерфейс за настройките, предлага опция за смяна на името на блутуут устройството, както и поддръжка за OBEX файлов трансфер. Blueberry вече ще има и статус аплет в системния трей, подобно на този за батерията.

Прочетете още:  Linux Mint 19 - датата на излизане и кодовото наименование вече са известни

Ето какво да очакваме от Linux Mint 18.2 3

Има различни промени и подобрения при текстовия редактор Xed. Функцията „word wrap“ вече ще се вижда в основното меню, като досега беше част от Preferences. Добавена е възможност за сортиране на произволен брой предварително селектирани редове с натискането на бутона F10.

Вече ще може да се преминава през различните табове в текстовия редактор със скрола на мишката, а потребителите ще могат да избират между светли и тъмни теми. Панелите, които се намират отдолу и встрани, ще се самонастройват автоматично, според съдържанието на отворения текстови файл.

Приложението Xplayer също търпи визуални промени, като са направени оптимизации при контролите за управление. При него също така са отстранени редица бъгове. Добавена е и възможност за автоматично зареждане на субтитри, която може да бъде активирана с бутона S.

При Linux Mint 18.2 забелязваме и промени при Xreader, Xviewer и Pix. Xreader вече поддържа стандартни жестове с мишката, а лентата с инструментите и страничният панел са с променен дизайн, което, заедно с обновените бутони, допринася за по-изчистен дизайн и по-бързо превключване между между различните режими за изглед.

При Pix е добавена поддръжка за тъмната тема и са направени някои подобрения и промени по интерфейса и лентата с инструментите на приложението.

Linux Mint 18.2 включва и нов набор от висококачествени изображения за тапети. При Spices са премахнати неактуалните теми и разширения от хранилището, като са актуализирани със съвместими такива за Cinnamon 3.4. Сайтът Cinnamon Spices също е с обновен дизайн.

При разширенията са добавени проверка на автентичността, коментари за по-добра синхронизация с Facebook и Google, както и рейтинг система.

Бета версиите на Linux Mint 18.2 в двата варианта с графични среди можете да свалите от тук:

Download: Linux Mint 18.2 Sonya Cinnamon Beta x86

Download: Linux Mint 18.2 Sonya Cinnamon Beta x64

Download: Linux Mint 18.2 Sonya MATE Beta x86

Download: Linux Mint 18.2 Sonya MATE Beta x64

0/5 (0 Reviews)