Ето точно колко по-бавен ще бъде компютърът ви след кръпките за Meltdown и Spectre (таблица)

0
55
Компютри Linux

Опасните уязвимости Meltdown и Spectre са горещата тема през последните дни, след като от Google разкриха подробности пред обществеността за тях, и докато в началото се счинаше, че те засягат само процесорите на Intel, след това се оказа, че всъщност всички са потърпевши. От AMD също признаха, че са уязвими към два от общо трите бъга, като започват да спускат кръпки към потребителите.

Основният проблем при тези уязвимости е фактът, че се закърпват изключително трудно, налагат основна преработка на ядрата на операционните системи и водят до сериозно забавяне в различна степен при различните процесори и ситуации.

Ако обаче сте се чудили точно с колко ще е по-бавен вашият компютър, ако инсталирате кръпките за Meltdown и Spectre, то от Intel вече дават отговор на този въпрос, след като са провели много на брой тестове с последните три поколения техни процесори.

Ето точно колко по-бавен ще бъде компютърът ви след кръпките за Meltdown и Spectre (таблица) 3

За съжаление от компанията не са провели тестове с процесори по-стари от пето поколение, но от Майкрософт вече намекнаха, че там може да се очаква сериозно намаляване на производителността.

При шестото поколение процесори на Intel Skylake, се наблюдава и най-голям спад в производителността, който е изчислен на до 10%, а бързината на отговаряне (скоростта, с която ще се отварят различни приложения, копиране на файлове, извършване на множество задачи едновременно и пр.) ще се намали с до 21% при потребители на Windows 10.

При седмо поколение Kaby Lake ще се усети намаляване на бързодействието с 4-6% при извършване на дейности като създаване на медия, извършване на финансови анализи, работа с офис приложения, като същите стойности на забавяне се получават и при синтетичните тестове PCMark и 3DMark. Тук факторът „бързина на отговаряне“ също е с по-добри стойности, като забавянето ще е с около 12-14%.

Прочетете още:  Apple обвиниха Китай за ниските си iPhone продажби

При осмото поколение процесори (Coffee Lake, Kaby Lake) положението е подобно като това при седмо поколение, като факторът „бързина на отговаряне“ отново е със стойности от 12-14% на влошаване.

В тестовете се вижда, че при използването на SSD се намалява и ударът върху производителността на системата, така че, ако все още нямате SSD, не е лоша идея да промените този факт.

С времето се очаква разработчиците да рафинират кръпките и благодарение на това да се намали и негативното въздействие, което те оказват върху производителността на процесорите.

0/5 (0 Reviews)