Ето защо Facebook е пристрастяващ

0
49
Facebook


Учени смятат, че са открили причината, поради която много хора не могат да устоят на желанието да проверяват своя Facebook.

Холандски изследователи от Radboud University Nijmegen и Vrije Universiteit са провели изследване върху две групи Facebook потребители. Едната група се е състояла от участници, които често използват Facebook, а втората от такива, които го правят по-рядко.

Проведеното изследване е било осъществено в два етапа. Първият етап е показал, че само мимолетен поглед върху логото на Facebook е достатъчно за повишаването на нивата на допамин при пристрастените потребители.

Резултатът се изразява в комбинация от силно желание и приятни усещания, които обикновено водят до поредната проверка на „стената“.

Вторият етап на изследването показва, че участниците обикновено изпитват и вина за това, че използват Facebook особено в случаите, когато се опитват да си наложат някаква регулация на честите влизания, но не успяват.

В резултат на това те отново влизат във Facebook, което води до образуването на безкрайна спирала. Обяснено накратко Facebook е пристрастяващ, защото кара хората да се чувстват виновни, че са пристрастени.

Асистент професорът Allison Eden от Michigan State University в САЩ сравнява това с резултата от изследванията върху кучето на Павлов – обучение и получаване на награда.

„Това, което показва изследването е, че дори нещо толкова просто, каквото е логото на Facebook, виждането на „стената“ на приятел или виждане на нещо свързано с Facebook, е достатъчно да събуди позитивни усещания.

Медиите, включително и социалните медии, са едни от нещата, които най-трудно се поддават на регулация от хората. хората се опитват да се ограничават и наистина изпитват големи затруднения в това“, допълва Allison Eden.

Прочетете още:  Появиха се образите на Linux Mint 19 beta. Линкове за сваляне

Един от начините да се намали влиянието на социалната мрежа върху хората е премахването от дисплея на телефона на всякакви икони от приложения, свързни с нея, за да се намали инцидентното подсещане за нея.

0/5 (0 Reviews)