Европейският съюз ще забрани достъпа до социалните мрежи на децата до 16 години

Европейският съюз ще забрани достъпа до социалните мрежи на децата до 16 години


Такова намерение обяви регулаторът за защита на данните в ЕС (EGDPR).

Регулаторът беше създаден през 2012 – година като мярка на Европейския парламент за контрол и регулация на кибер-пространството. Единият от начините за подобна регулация е забраната компаниите даискат, дасъхраняват и да оперират с данни на деца под 13 години.

Сега тази граница ще бъде вдигната и според новото намерение тя ще бъде за лица под 16 години, което автоматично означава, че лица под тази възраст няма да могат да се регистрират в социалните мрежи и Facebook.

Всяка една компания, която иска подобна информация, ще трябва да поиска разрешение от родителите на детето. Това ще става като се иска лична информация за родителя и ще се правят детско-родителски акаунти, за да бъде сигурно, че няма измами.

Трябва да се отбележи, че според вътрешния източник Janice Richardson, който е бивш координатор на организацията Сигурна Европейска Мрежа и консултант на Съвета на Европа, новата наредба се взема само и изключително с цел да се държат далеч децата от социалните мрежи и да им се забрани достъпът до тях.

От регулатора считат, че по този начин ще защитят децата от онлайн злоупотреби, педофили, кражби на данни, а освен това смятат, че така децата ще обърнат повече внимание на своето образование.

Това не е точно забрана за използване на социалните мрежи, а по-скоро усложнение за лицата под 16 години. Повечето родители няма да дадат съгласието си децата им да имат регистрация във Facebook например, на което се надява и регулаторът.

Janice Richardson също така казва още, че като се отдалечат децата от социалните медии, те ще могат да се социализират по-лесно в обществото и ще намалеят случаите да търсят подкрепа и съвети как да се самоубият.

Прочетете още:  Антивирусът Webroot маркира системни файлове на Windows като опасни

Решението е изпратено за гласуване в Европеския парламент на 15 – ти декември и е прието на 18 декември. Не беше оставен никакъв период за публични дебати. За да влезе в сила промяната, тя ще трябва да бъде подписана от Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент, което ще се случи в началото на Януари.

С новата версия на документа можете да се запознаете тук. Единствената надежда, която се вижда в него е, че все пак всяка една от държавите има право да свали границата до старата стойност от 13 години.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments