Европейският съюз ще забрани достъпа до социалните мрежи на децата до 16 години

0
23
Европейският съюз ще забрани достъпа до социалните мрежи на децата до 16 години


Такова намерение обяви регулаторът за защита на данните в ЕС (EGDPR).

Регулаторът беше създаден през 2012 – година като мярка на Европейския парламент за контрол и регулация на кибер-пространството. Единият от начините за подобна регулация е забраната компаниите даискат, дасъхраняват и да оперират с данни на деца под 13 години.

Сега тази граница ще бъде вдигната и според новото намерение тя ще бъде за лица под 16 години, което автоматично означава, че лица под тази възраст няма да могат да се регистрират в социалните мрежи и Facebook.

Всяка една компания, която иска подобна информация, ще трябва да поиска разрешение от родителите на детето. Това ще става като се иска лична информация за родителя и ще се правят детско-родителски акаунти, за да бъде сигурно, че няма измами.

Трябва да се отбележи, че според вътрешния източник Janice Richardson, който е бивш координатор на организацията Сигурна Европейска Мрежа и консултант на Съвета на Европа, новата наредба се взема само и изключително с цел да се държат далеч децата от социалните мрежи и да им се забрани достъпът до тях.

От регулатора считат, че по този начин ще защитят децата от онлайн злоупотреби, педофили, кражби на данни, а освен това смятат, че така децата ще обърнат повече внимание на своето образование.

Това не е точно забрана за използване на социалните мрежи, а по-скоро усложнение за лицата под 16 години. Повечето родители няма да дадат съгласието си децата им да имат регистрация във Facebook например, на което се надява и регулаторът.

Janice Richardson също така казва още, че като се отдалечат децата от социалните медии, те ще могат да се социализират по-лесно в обществото и ще намалеят случаите да търсят подкрепа и съвети как да се самоубият.

Прочетете още:  Новостите при KDE Plasma: седмица 87. Вече поддържа фрактално скалиране при Wayland

Решението е изпратено за гласуване в Европеския парламент на 15 – ти декември и е прието на 18 декември. Не беше оставен никакъв период за публични дебати. За да влезе в сила промяната, тя ще трябва да бъде подписана от Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент, което ще се случи в началото на Януари.

С новата версия на документа можете да се запознаете тук. Единствената надежда, която се вижда в него е, че все пак всяка една от държавите има право да свали границата до старата стойност от 13 години.

0/5 (0 Reviews)