exFAT поддръжка идва в Linux Kernel 5.4

0
58
exFAT Linux

Поддръжка за файловата система на Майкрософт exFAT идва в Linux Kernel 5.4.

След като Майкрософт отвориха кода на своята файлова система exFAT, не е учудващо, че съвсем малко след това започна да се работи по поддръжката ѝ в Linux ядрото. Сега в merge прозореца на Linux Kernel 5.4 като една от значимите промени на Greg Kroah-Hartman изпъква работата по поддръжка на exFAT в Linux.

В следващата голяма версия на Linux ядрото се добавя първоначална поддръжка за писане и четене при exFAT като качеството на кода ще се подобрява с времето и в края на краищата ще предостави напълно работещо решение.

До момента се използваше кодът, предоставен от Samsung, който инцидентно изтече в мрежата през 2013-а година. След изтичането на кода не остана нищо за криене и като единствено решение се очерта отварянето на кода на exFAT имплементацията за Linux, което и направиха от Samsung.

exFAT е файлова система, която е широко използвана при флаш памети и SD карти за различни устройства като фото апарати, камери, лаптопи, принтери, смартфони и пр. Обявена през 2006-а година от Майкрософт заедно с Windows CE 6.0, exFAT файловата система премахва ограничението от 4GB големина на файла, която имаше при остарялата FAT файлова система и се използва като по-модерен вариант ан NTFS и FAT.

Повече подробности около merge прозореца за Linux Kernel 5.4 и exFAT имплементацията можете да научите тук.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Тук е Wine 5.0 RC3 с 46 поправени проблема