Facebook дава достъп до потребителска информация на Apple, Microsoft, Amazon и други

0
26
От Facebook са дали специален достъп до потребителска информация на избрани компании

В материал на престижното издание New York Times се твърди, че от Facebook имат партньорски отношения за споделяне на лична потребителска информация с редица големи компании. Сред компаниите са имена като Microsoft, Apple, Amazon, Samsung, Blackberry и други.

От Facebook са предоставили възможност за извличане на потребителските данни на трети лица още преди техните приложения за iOS и Android да се появят на бял свят. Въпреки че около скандала с Cambridge Analytica 22 от тези сделки са били прекратени, останалите все още продължават да са активни. Количеството потребителски данни, което се споделя не е известно към момента, но то позволява на компании като Apple да предлагат множество Facebook функции в своите приложения като например възможността да се постват директно снимки от устройството, било то iPhone, iPad и пр., без нуждата от отваряне на Facebook приложението.

От New York Times разкриват още, че тези сделки за споделяне на информацията дават достъп на компаниите от трети страни до лични данни като рожден ден, история на кариерното развитие, политически убеждения, религиозни схващания, социален статус, снимки и дори информация за приятелите им в социалната мрежа. По този начин компаниите също така получават достъп до данните на приятелите на този профил, които изрично са забранили споделянето на информация с трети страни, което е сериозно нарушаване на политиката за поверителност.

От изданието още цитират и Ashkan Soltani, работил на висок пост във F.T.C., който изразява мнение, че това е все едно да извикате ключар, който да ви сложи нова брава, а след това да разберете, че той е раздал на всеки от приятелите си по един ключ и те имат право да влизат по всяко време, без да искат вашето разрешение.

Прочетете още:  Qualcomm работят върху компютри с Windows 10 и Snapdragon 835 процесор

От Facebook впоследствие реагираха с блог пост, в който изразяват позицията си на несъгласие с твърденията на New York Times и обясняват, че подобни сделки са били необходими, защото на времето не е имало магазини за приложения и се е налагало да работят директно с разработчиците на софтуер и производителите на хардуер. В своя защита от социалната мрежа казват още, че компаниите няма да интегрират потребителската информация без разрешението на собствениците на акаунтите, което обаче е косвено признание, че все пак партньорите на Facebook имат достъп до тази информация, при това без знанието и без съгласието на потребителите.

0/5 (0 Reviews)