Facebook и WhatsApp ще подават потребителски данни към полицията

0
37
Facebook ви следи

Facebook и WhatsApp ще подават потребителски данни към полицията във връзка с ново споразумение.

Facebook и WhatsApp ще трябва да споделят потребителска информация към полицията в Обединеното кралство във връзка с ново споразумение между Великобритания и САЩ.

Споразумението Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act (CLOUD) задължава Facebook и WhatsApp да предоставят електронните комуникации на потребителите на властите във Великобритания. Това обаче може и да не включва криптираните съобщения, защото в акта се съобщава, че няма да се създават нови власти, които да принуждават платформите да декриптират комуникациите си.

В същото време обаче властите ще получават информация за профила, негови снимки, списък с контакти, интернет адрес, време на създаване на файлове и съобщения и пр. Тази регулация в скоро време може да бъде отнесена и към Facebook Messenger и Instagram, които до ден днешен нямат криптиране от край до край.

Завеждащият отдела по сигурност към Facebook Алекс Стамос заявява обаче, че новият акт не представлява проблем, защото не изисква нищо ново от това, което съдът в САЩ вече получава.

От Facebook смятат, че CLOUD предоставя добър баланс относно защитаването на потребителската поверителност и споделянето на данни. В днешно време социалната платформа бива използвана за всякакви лоши практики от споделяне на детска порнография до разпространение на реч на омразата.

Прочетете още:  Великобритания и САЩ приканват Facebook да създаде задна вратичка за достъп до криптиран текст

В резултат на това министърът на вътрешните работи на Великобритания Прити Пател призова социалните платформи да оставят задна вратичка, която да позволява на властите достъп до цялата информация, която се споделя между потребителите.

5/5 (1 Review)