Facebook изгради система, която ще помага на незрящи да разчитат снимки

0
58
Facebook


Приложението на Facebook за iOS вече използва технология за разпознаване на обекти от изображения, която ще дава аудио информация за изображенията споделени в социалната мрежа.

Новата технология излезе днес и се очертава като важно подобрение при съществуващите програми, които описват с говор какво се показва на екрана, известни като четци за екран или screen readers.

До момента, когато незрящ потребител преглежда своята стена и стигне до изображение, четецът му казва просто „изображение“ и името на потребителя, който е публикувал изображението, който факт оставя незрящия потребител в ситуация, в която той е зависим от близки и познати, които да му обяснят какво има на изображението.

За да помогне на потребители, които са незрящи и на такива, които имат проблеми със зрението, Facebook са използвали своята огромна база данни от потребителски снимки, за да обучат система, която разпознава обектите върху изображенията. След като бъдат разпознати обектите те ще бъдат преведени в [url=https://www.w3.org/QA/Tips/altAttribute“ target=“_blank]alt text[/url], който е WC3 стандарт за предоставяне на алтернативен текст, който може да бъде разпознат от всеки един четец за екран към момента.

От сега нататък незрящите потребители, които използват iOS приложението за Facebook в англоговорящи държави вече ще чуват „Изображението може да съдържа: трима човека, смеят се, отвън“.

По този начин от Facebook смятат, че могат да въвлекат в разговори относно различни снимки 39 милиона незрящи хора и 246 милиона хора с тежки зрителни проблеми.

Изследователи са определили като проблем, че повечето изображения в социалната мрежа нямат описателен текст към тях, която да се използва като ориентир от незрящите, което, разбира се, зависи от човека, който е споделил самото изображение и се оказва, че твърде малко хора го правят, което е логично, защото на снимката се вижда какво се случва и обикновено не се нуждае от описателен текст.

Прочетете още:  Играта Super Mario Run идва за Android през март

Засега новата технология е налична само на английски за потребителите в Нова Зеландия, САЩ, Канада, Австралия и Англия, но от Facebook възнамеряват скоро да я направят достъпна за повече държави и платформи.

От Facebook съобщават, че им е отнело 10 месеца, за да разработят новата технология до състоянието, в което е в момента, като са били особено внимателни към това как тя ще описва обектите в изображенията. Засега има 100 насочващи понятия и те включват неща като външния вид на хората, като бебета, усмивки, бради и пр., както и природа, спорт, храна, транспорт. Когато системата построява изречение, то винаги първоначално е концентрирано около хората в дадено изображение и чак тогава към другите обекти в него.

0/5 (0 Reviews)