Facebook може да бъдат глобени с $529 милиарда

0
21
Facebook

Facebook може да бъдат глобени с $529 милиарда, което е осем пъти повече от тяхната печалба за 2019-а година.

Facebook е голям проблем за потребителите и тяхната поверителност, която се цени от компанията само на думи. Скандалът, при който изтекоха данните на 87 милиона потребители Cambridge Analytica, продължава да тегне над социалната мрежа и сега австралийските власти ще са поредните, които извикаха Facebook в съда.

В резултат на това компанията вече е глобена с една от най-големите глоби в историята, възлизаща на $5 млрд. Огромната сума е наложена от Федералната търговска комисия на Австралия (Federal Trade Commission (FTC)), но социалната мрежа е изправена пред опасността за получаване на още по-голяма глоба.

Австралийското законодателство позволява налагането на далеч по-високи глоби и по делото с Facebook сумата може да набъбне до $529 млрд, което е около 8 пъти повече от тяхната печалба за цялата 2019-а година.

Според австралийския закон за защита на личните данни може да бъде наложена глоба от $1 700 000 за всеки един случай за изтичане или кражба на данни. Австралийските власти отбелязват, че от скандала Cambridge Analytica са засегнати 311 074 потребители на социалната мрежа от този континент. Простите сметки показват, че ако бъде взет предвид всеки такъв случай, то глобата скача на $529 млрд.

Австралийският комисар по информацията отбелязва в свое изявление, че от Facebook не са успели в начинанието да уведомят надлежно всеки един засегнат австралийски потребител за изтичането на техните данни. Той също така отбелязва, че социалната мрежа не е предприела и мерки да запази личната информация на потребителите и достъпването ѝ от трети страни.

Прочетете още:  Излезе DXVK 1.6.1 с увеличение на бързодействието при NVIDIA

От своя страна австралийският комисар по поверителността Ангелене Фалк обвинява начинd, по който работи Facebook и неговия дизайн, който не позволява на потребителите да получат пълен контрол над това как се използват техните данни и да контролират настройките по поверителността.

Ако космическата глоба бъде отсъдена, Facebook ще получат още един тежък шамар за това как се отнасят към поверителността на своите потребители. Това ще послужи за пример и за други компании, които трябва да се научат да приемат поверителността на потребителите си много по-сериозно.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments