Facebook обяви шест мерки, за да върне доверието на потребителите

0
28
Facebook

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг най-накрая наруши мълчанието си около скандала с изтичането на информация на над 50 милиона акаунта към политико-анализаторската компания Cambridge Analytica. След като изтриването на Facebook акаунти с кампанията #deletefacebook набира все по-голяма скорост, а властите започнаха проверки по случая, Зукърбърг направи първото си изявление в своята страница във Facebook.

След като се разбра, че от Facebook споделят информация за потребителите си с трети страни (за реклама, за политически анализи, на разработчици и пр.), Зукърбърг беше длъжен да предприеме незабавни действия, за да успокои недоволството и да се опита да заглади положението. Той обяви шест мерки, които ще бъдат предприети, за да се върне доверието на потребителите. В поста си той обяснява колко е загрижен за всеки един потребител и че Facebook приема много сериозно това, което се случва. Затова от компанията ще предприемат мерки, за да няма подобни случаи и за в бъдеще.

А ето ги и обявените мерки за връщане на доверието на потребителите:

1. Всички приложения, които имат достъп до голямо количество информация ще бъдат прегледани щателно. Това действие ще обхване приложенията, които са пуснати преди 2014-а година и не са съобразени с новата политика за поверителност на социалната мрежа. Ако в конкретно приложение бъдат открити проблеми, то ще получи пълна проверка, а разработчиците на подобни приложения ще бъдат изгонени от Facebook платформата.

2. В настройките за поверителност на Facebook всеки потребител може да види стотици приложения, които имат достъп до вашите данни. Сега от компанията са решили да спрат достъпа на тези приложения, които не сте използвали повече от три месеца.

Прочетете още:  Изтекоха данни за Coffee Lake Refresh 9 gen Intel процесорите

3. Като трета стъпка от Facebook възнамеряват да уведомят всичките над 50 милиона потребители, които са засегнати от скандала с Cambridge Analytica и да им обяснят, че техни данни са използвани неправомерно.

4. Ще бъде ограничена информацията, която се споделя с приложенията. Те ще бъдат ограничени само до име, електронна поща и снимка за профила. Ако дадено приложение изисква повече информация, за да може да функционира нормално, то ще се изисква специално разрешение от Facebook.

5. Опциите за това кои приложения използват вашите данни ще бъдат направени по-видими и ще бъдат поместени в инструмент, който ще се намира във вашия News Feed. По този начин на потребителите ще им бъде по-лесно да забраняват достъпа на подобни приложения.

6. Последната стъпка, която ще бъде предприета е създаването на още повече програми за намиране на бъгове, които да привлекат още повече разработчици, за да се подобри още повече сигурността на платформата.

Това са шестте главни стъпки, които от Facebook смятат да предприемат, за да върнат доверието на своите потребители. Това, което не става ясно обаче е, защо досега не са били предприети и защо досега от компанията са били нехайни относно сигурността на данните на собствените си потребители.

0/5 (0 Reviews)