Facebook признаха, че споделят потребителска информация с китайски фирми

0
42
Facebook

По-рано тази седмица беше изнесена тревожната информация, че от Facebook дават достъп до потребителска информация на компании като Apple, Microsoft, Amazon и други, но тогава от компанията категорично отрекоха.

Сега обаче от The New York Times съобщават, че от социалната мрежа признават за партньорство за споделяне на потребителска информация с големи китайски компании, сред които е и Huawei, за които се знае, че имат тесни връзки с правителството на Китай, а освен това и са характеризирани като национална заплаха от тайните служби на САЩ. Сред другите големи китайски компании, които получават информация за потребителите от Facebook са Lenovo Group, OPPO и TCL Corp.

Тези спорузамения за споделяне на данни фигурират от 2010-а година и са активни и до днес, въпреки прекратяването на 22 от тях при скандала с Cambridge Analytica. Сега от Facebook обаче успокояват потребителите, че ще прекратят сделката с Huawei до края на седмицата, а рано или късно ще бъдат преустановени и сделките с Lenovo Group, OPPO и TCL Corp.

Споделянето на потребителска информация към компании от трети страни е много тревожно явление и то позволява четенето на данните дории и на потребители, които изрично са забранили това. Това е възможно поради факта, че се дават данни и за вашите приятели в социалната мрежа и така, ако вие не сте забранили изрично споделянето на информация с трети страни, компаниите получават информация и за вашите приятели, използвайки вас, независимо от това, че другите не са дали позволение за това.

Сега става известно, че китайските фирми са имали същата степен на достъп, което означава, че и те са получавали детайлна информация както за вас, така и за вашите приятели. В своя защита от Facebook обясняват, че информацията, която е събирана от потребителите стои на телефоните на Huawei и не се пази на техните сървъри. Властите обаче не са убедени в това и смятат да проведат щателно разследване по случая.

Прочетете още:  Mesa RADV Vulkan драйвърът получи някои поправки за DOOM 2016
0/5 (0 Reviews)