Facebook пусна приложение, което тихомълком следи потребителите

0
26
Facebook

От Facebook продължават своите нелоялни практики само няколко дни след като стана ясно, че друго тяхно приложение Onavo Protect VPN следи потребителите. Сега отново става въпрос за тяхно приложение с името Bolt App Lock, което заключва всички други приложения, инсталирани на телефона, с цел сигурност.

Наред с всички полезни функции на Bolt App Lock, сред които добавяне на допълнителен слой за сигурност при пин кодове, разпознаването на пръстови отпечатъци и пр., така че те да не могат да бъдат достъпени лесно, приложението подслушва и следи активността на потребителите и ги изпраща обратно към сървърите на Facebook.

Според списъка в Google Play това е информация за това кои приложения са използвани и информация за самите приложения, както и информация за мрежата. Според Facebook събираната информация е, разбира се, за „подобряване на продуктите и услугите, получаване на по-добър вътрешен поглед за услугите, които харесват хората“.

Подобни практики се използват от монополните компании, за да получат преимущество пред конкурентите си, но те са нелоялни и показват елементарно незачитане на правата на потребителите. Малко след пускането на Bolt App Lock, тя беше свалена, а говорител на компанията обясни, че това е било „малък тест“.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Windows 10: как да скрием нежеланите драйвъри от Windows Update
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments