Facebook разработва собствена операционна система, която да замести Android

0
62
Facebook

Facebook разработва собствена операционна система, която да замести Android като опит да скъса със зависимостта си от Google.

В опит да си осигури независимост от Google за своите бъдещи хардуерни продукти като вече съществуващите Oculus и Portal, социалната платформа Facebook обяви, че разработва своя собствена операционна система.

Водещ проекта е бившият разработчик на Майкрософт Марк Луковски, която е участвал в разработването на Windows NT. Новата операционна система, която най-вероятно ще се казва Facebook OS, ще бъде разработена от нулата и няма да използва за база нищо познато.

Все повече компании започват с опитите да скъсат зависимостите от Майкрософт и Google, които са монополисти на пазара и определят правилата, с които всички трябва да се съобразяват. Като последен пример за това е компанията Huawei, които разработиха своята нова мобилна операционна система, наречена HarmonyOS.

В миналото Facebook правиха някои прототипи на собствена операционна система, а сега явно е настъпил момента за по решителни действия, които би трябвало да доведат до осигуряването на пълна независимост на компанията от други корпорации и най-вече от Google и тяхната операционна система Android.

Изглежда от Facebook ще се опитат да последват принципа на „оградената градина“, който използват от Apple и той ще се използва за бъдещите им хардуерни продукти. Директорът на AR и VR отдела към Facebook Андрю Босуърт обяснява, че от компанията искат да са сигурни, че следващото поколение има място и за тях (Facebook), но това не може да бъде подсигурено от компании, които са им съперници.

Поради тази причина от социалната платформа ще се опитат да създадат собствена екосистема, където абсолютно всичко ще бъде контролирано само и е единствено от Facebook – от дизайна, през хардуера, стигайки до операционната система – всички те ще бъдат разработвани от компанията, а целта е абсолютна независимост от трети страни.

Прочетете още:  Лични Facebook некриптирани данни на 29 000 човека бяха откраднати от кола

От Facebook изглежда са напълно сериозни относно своите планове и освен хардуерните продкти Oculus и Portal, сега се говори, че работят и по AR очила. Кодовото им наименование е Orion и ще имат мозъчно-компютърен интерфейс, с който ще се управляват.

Освен това се подготвя и гласов дигитален асистент за бъдещи смарт говорители и дисплеи. От The Information съобщават, че от Facebook дори са в партньорство с Bing на Майкрософт, за да използват данните от търсачката, за обучение на асистента.

Засега няма определен краен срок за излизането на Facebook OS и не е ясно кога ще се появи на пазара, но имайки предвид лошата репутация на Facebook относно поверителността на потребителите, не е ясно колко от тях ще имат желание да си закупят хардуерен продукт с операционна система на компанията.

5/5 (1 Review)