Facebook събира 20 разпръснати настройки по поверителността на едно място

0
27
Facebook

Facebook отчаяно се опитват да върнат доверието в платформата и да поправят грешките от миналото, след изтичането на информация за профилите на над 50 милиона потребители. Този случай имаше широк отзвук, който доведе до сериозна загуба на пазарна стойност на компанията от над 60 милиарда долара, принуди Марк Зукърбърг да отговаря на доста неудобни въпроси, доведе до загуба на акаунтите на компанията в SpaceX и Tesla, беше причина за набиращата скорост кампания на милиони потребители, които изтриват акаунтите си и още много.

От социалната платформа вече неколкократно се извиняват на всички потребители във вестници и различни медии и се опитват да попрравят щетите с различни действия, за които ви съобщихме по-рано. Сега към мерките се добавя още едно начинение и това е събирането на разпръснатите навсякъде настройки за поверителност на едно място, за които и самите Facebook признават, че са много трудни за намиране. Всъщност тези настройки са разпръснати на 20 различни страници и очевидно отдавна е било нужно да се предприеме някакво действие.

Сега всички тези настройки са събрани на едно място чрез преки пътища и позволяват на потребителите да контролират всичко, свързано с поверителността, като например кой може да следи активността им, кой може да се свързва с тях, дали търсачките могат да линкват към профилите, двуфакторното удостоверяване и пр.

Също така потребителите вече могат по-лесно да свалят своите Facebook данни, добавена е и нова функция за достъпване на информацията относно акаунта „Access Your Information“, от която могат да се управляват неща като реакции, постове, търсения, коментари и пр.

Прочетете още:  Огромно подобрение при H.264 енкодинг за Linux

Има и една голяма заявка от страна на социалната мрежа – публична тайна е, че те споделят информация за потребителите си с трети страни. Информация, която бива продавана, за да могат да ви се предлагат по-уместни реклами. Сега от компанията заявяват, че ще преустановят работа с брокерите от трети страни и информация за вашата заплата, кредити, ипотека, информация за пазаруване и пр., която помага на малкия и средния бизнес, които нямат собствени проучвания и подобна база данни, да ви таргетират по-добре, вече няма да се обменя. Това ще стане със спирането на Partner Categories програмата, където се обменя информация за таргетирана реклама.

Една от главните причини да се преустанови с тази практика е, че всъщност от Facebook нямат никакъв контрол върху начина, по който се събира тази информация и няма да е никак добре за компанията, ако се случи нещо непредвидено. Те обясняват, че въпреки че това е широко използвана практика, те ще я преустановят и това ще подобри поверителността на потребителите. Тази стъпка изисква обаче доста усилия и ще бъде премахвана през следващите шест месеца.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments