Facebook сървър изложи телефонните номера на милиони потребители на показ

0
96
Facebook

Отново изтичане на данни при Facebook – от уеб сървър са изтекли милиони телефонни номера на потребители.

Проблемният сървър е открит от специалиста Sanyam Jain, който съобщава, че сред изтеклите телефонни номера има и такива на много известни личности, пишат от TechCrunch. Освен телефонните номера са изтекли и дани като Facebook ID-та, пола на потребителите, държавите в които живеят, а в някои случаи дори и имената им.

За радост България не е засегната, защото информацията сочи, че стотиците милиони изтекли записа са разпределени между САЩ (113 млн.), Виетнам (50 млн.) и Великобритания (18 млн.). Интересен факт е, че базата данни при този сървър не е била защитена с парола.

Първоначално информацията сочеше, че са изтекли данните на 419 милиона Facebook потребители, но от социалната платформа отрекоха тези числа и заявиха, че броят на засегнатите е двойно по-малък, защото в базата данни е имало дублирано съдържание.

От Facebook заявяват още пред Engadget, че информацията на този сървър е стара и е от периода, когато от социалната мрежа все още предоставяха възможност потребителите да могат да бъдат намирани по техния телефонен номер.

Не става обаче известно кой и защо е събирал тази информация на проблемния сървър. Отдавна е известно, че Facebook дават достъп на потребителска информация на компании от трети страни като Apple, Microsoft, Amazon и други, но този случай е нещо различно и е много сериозен.

Тепърва предстои на компанията да даде обяснение точно какво се е случило, но това не променя факта, че всеки един престъпник може да се възползва от изтеклите данни и да навреди на множество хора.

Прочетете още:  The Pirate Bay отново бяха хванати да използват криптоминьор
0/5 (0 Reviews)