Facebook ще събира още повече информация, разкриват зловещи патенти

0
56
Facebook

На всеки един потребител са известни апетитите на Facebook да следи постоянно своите потребители и да събира информация за тях. Последните скандали с Cambridge Analytica, изнесените данни, че се четат личните съобщения, че се споделя потребителска информация с големи компании като Microsoft, Amazon и Apple, както и с китайски фирми и пр., само затвърдиха това, което се знаеше към момента, но вместо това да промени коренно ситуацията, въпреки всички обещания на социалната платформа да промени курса и да следи по-малко потребителите си, зловещи патенти разкриват, че те се готвят да направят точно обратното.

Според нова информация, изнесена от The New York Times, от Facebook са завели в службите доста притеснителни патенти, които ще събират информация от вашата фронтална камера и лицето ви, ще следи вашия социален статус, какво харесвате, колко часа спите и дори кога ще умрат приятелите ви. Въпреки всички отправени критики, от социалната платформа изглежда, че ще събират още повече информация за вас, без значение дали искате това или не.

Ето и списък на притеснителните патенти, за които Facebook чака лиценз и които са в разрез с това, което обеща пред всички Марк Зукърбърг:

1. Ще бъдете категоризирани:

Единият от патентите показва, че вие ще бъдете категоризирани според отличителните ви черти, според степента на интереса ви към външния свят и вашата емоционална стабилност. Разбира се, официално тази информация ще се събира, за да ви се предоставя подходящо съдържание, но също така ще се използва и за предоставяне на подходящи реклами.

2. Камерата ви ще получи сигнатура, за да се знае кой стои зад нея:

Друг от патентите сочи, че вашата камера ще бъде анализирана и ще ѝ бъде дадена сигнатура, за да може да бъде разпознавана. Това ще става чрез неработещи пиксели или драскотини по лещата, които са уникални за всяка камера. По този начин от Facebook ще може да идентифицира кой потребител е качил снимки в мрежата.

3. Профил на вашите взаимоотношения:

Този патент показва, че ще бъде извършван анализ на това колко пъти сте проверявали друг профил на потребител в социалната мрежа, както и броя на приятелите ви, за да може да се прецени дали нямате романтично преживяване с някой от тях.

Прочетете още:  Microsoft пусна нов кумулативен ъпдейт

4. Предсказване на бъдещето ви:

Този патент показва, че вашите лични съобщения и постове, заедно с банковите ви транзакции, ще бъдат използвани от Facebook, за да могат да предвидят важни събития в живота ви като раждане, получаване на образование и смърт.

5. Следене на ежедневието ви изкъсо:

Този патент е наистина зловещ и показва, че ще бъдете следени изкъсо какво правите всеки ден, а при намерени отклонения от вашите навици, другите ви приятели в мрежата ще бъдат уведомявани. Трябва да имате предвид, че това следене отива още по-далеч – ще се следи и местоположението ви чрез вашия телефон при това в полунощ, за да се разбере къде точно живеете, защото тогава се предполага, че сте се прибрали вкъщи, за да се наспите. Така по много точен начин може да се предположи къде се намира вашият дом.

6. Подслушване на телефона ви:

Ако номер пет не е достатъчен, този патент предполага подслушване на микрофона на вашия телефон, за да може Facebook да разбере какви телевизионни предавания предпочитате, кои реклами гледате и кои заглушавате, за да може след това да ви се предлагат подходящи такива.

7. Локализиране на телефона ви, за да ви се създаде профил:

В допълнение на патентите 5 и 6, този патент също разкрива вашето местоположение чрез следене на телефона ви, но тук целите са две – да се види с кой от вашите приятели сте най-близки и чрез следене на активността на телефона ви, да се прецени по колко време спите.

Всеизвестно е, че бизнес моделът на Facebook е изграден почти изцяло на реклами и те са от особена важност за платформата. Подобна събрана информация би била много полезна за тях, за да могат да увеличат неколкократно приходите си за ваша сметка, без дори да подозирате. Единственото успокоение е, че някои от патентите може да не видят бял свят.

0/5 (0 Reviews)