Facebook става враждебна среда за терористи

0
29
Facebook


В резултат на увеличения натиск от страна на правителството на Великобритания да предотврати активността на терористите онлайн, от Facebook ще направят промени, които ще направят социалната мрежа враждебна за терористи.

Най-малко седем човека бяха убити при последния атентат в Лондон, за който отговорността беше поета от Ислямска държава. Премиерът на Великобритания Тереза Мей осъди терористичния акт и обяви, че е време да се каже „стига“.

Сред мерките, които британският премиер иска да бъдат предприети, са регулация на интернет и изискване към социалните медии като компании, които предоставят пространство за свободно изразяване, да бъдат по-отговорни и да следят за екстремизъм.

В събота от Facebook осъдиха атаката, а директорът на политиката в компанията написа в изявление:

„Чрез използването на комбинация от технология и преглеждане на съдържанието от хора, ние работим агресивно да премахнем съдържанието, свързано с тероризъм от нашата платформа, възможно най-скоро, щом разберем за него. И ако разберем за действия, които биха причинили вреда на нечия безопасност, то ние ще информираме властите.“

От Twitter също твърдо заявиха, че тероризмът няма място в тяхната микроблог платформа и съобщиха, че само за втората половина на миналата 2016-та година са били деактивирани над 400 000 акаунта, за които има съмнение, че са свързани с терористична дейност.

Интернет доставчиците, технологичните гиганти и компаниите, предоставящи онлайн услуги, са поставени в деликатно положение. Интернет е място, в което би трябвало всеки да може да изрази мнението си, недоволството си срещу правителството, да създава иновативни технологии, но също така се използва и за кибер престъпления, за наблюдаване на гражданите от правителствата, както и за цензора, където се казва кой и какво може или не може да публикува.

Прочетете още:  Излезе Wayland 1.18 с някои подобрения

Миналия месец британският министър-председател Тереза Мей призова за обща мобилизация на технологичните гиганти и ако консерваторите спечелят изборите, тя иска Великобритания да стане „глобален лидер в регулацията на интернет и личните данни“.

С други думи може да се стигне дотам, че във Великобритания властите ще регулират интернет и това какво публикуват, постват и споделят гражданите.

Мей се възползва от атентата в Лондон и само няколко часа след него отново отправи този апел, като се аргументира с това, че по този начин работата на на офицерите от разузнаването ще бъде значително улеснена, поради факта, че те няма да има нещо, което да не могат да прочетат.

Освен закриването на акаунти на терористи, от британското правителство искат и да падне криптирането от край до край, за да може да наблюдава, чете и контролира съдържанието.

Ситуацията може да бъде съществено подобрена от повече добре обучени модератори в социалните медии, за да разпознават и премахват съдържание, свързано с тероризъм. Тънката линия обаче между сигурност и свобода на потребителите може да бъде премината много лесно.

0/5 (0 Reviews)