Facebook убиват слънчевия си дрон преди проектът да заработи

0
58
Facebook убиват слънчевия си дрон преди проектът да заработи

Въпреки огромните инвестиции в Aquila – дрона, който се захранва от слънцето и трябваше да донесе интернет на пет милиарда потребители, от Facebook днес съобщиха, че спират проекта, който стартира през 2014-а година. Дроновете със слънчево захранване трябваше да донесат интернет на различни неразвити райони в цял свят.

Предвиждаше се дроновете да се реят високо в небето на височина между 18 и 27 километра и всеки от тях да покрива периметър от три мили. Самите дронове трябваше да бъдат управлявани чрез лазери и да предоставят високоскоростна връзка за свързаност с Интернет.

От Facebook обясняват, че се радват да видят, че различни водещи космически компании са започнали също да инвестират в тази технология и затова те са решили да не разработват собствени прототипи на дроновете и ще затворят завода в Бриджуотър. В същото време те ще продължат да разработват HAPS High Altitude Platform System, която разпръсква интернет чрез системи, инсталирани в самолетите.

Спирането на работата по Aquila обаче не се отразява на другите проекти и от Facebook потвърдиха, че ще продължат работа по Express WiFi, нови инфраструктурни проекти като фибро-оптичния проект в Уганда и върху технологии от следващо поколение като Terragraph.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  PayPal уведомиха умряла жена, че смъртта ѝ нарушава правилата им