Facebook възнамерява да ви следи къде пазарувате и да съобщава данните за реклама

0
21
Facebook


От социалната мрежа използват нова система, за да събират данни за потребителите, откъде пазаруват и какви магазини посещават, а след това ще я предоставят за реклама.

Facebook има проблеми с опазване на личните данни и опазването на личното пространство на потребителите си още със стартирането си. Сегашната им инициатива едва ли ще им помогне в съдебните битки и ще направи работата на адвокатите им още по-тежка.

Те вече използват нови инструменти за информация и измерване, която да направи намирането на релевантно съдържание по-лесно. Според Aweek обаче, докато се събират тези данни, голямо количество информация се събира и за това как потребителите са стигнали до това съдържание.

Ето как работи цялата система – ако сте пуснали location services на телефона си, или въобще не сте ги спирали, както повечето потребители правят, Facebook ще ви проследи според населеното място и ще ви предложи реклами, които са свързани регионално с вас, като така има по-голям шанс те да ви заинтересуват. След като видите рекламата и евентуално отидете в магазина, който ви е рекламиран от партньора на социалната мрежа, от Facebook вече ще знаят това.

Това не е нещо ново, защото и от Google въведоха подобна система през 2014-та година, за да проверят дали рекламите всъщност докарват хора в магазините или не. Това, което е ново обаче е, че системата на Facebook е способна да разбере дали вие сте си купили нещо от въпросния магазин, предложен от рекламата.

Както винаги, от Facebook обещават информацията, която е събрана за вас да не бъде разпространявана и давана на трети лица. Дори и да спазят обещанието си, информацията за вас може да бъде взета много лесно, заедно с вашите имена и банкова сметка.

Прочетете още:  14 милиона Android устройства са заразени с малуера CopyCat

Ето един нагледен пример – ако една компания знае, че мъж на средна възраст от 30-35 години е пазарувал в промеждутъка 15:50-16:20 часа, Facebook може да сравни времето на последното плащане с логовете за осъществената транзакция, за да види дали мъж правил разплащане около 16:17 часа. Ако това е така, неговото име може да бъде пуснато за проверка в други търговски регистри, за да се намери евентуално съвпадение.

Този начин за откриване на информация не е нито нов, нито необичаен. Именно това е начинът, по който различни корпорации неофициално създават профили на клиентите си.

0/5 (0 Reviews)