Fedora CoreOS Preview е налична за потребителите

0
132
Fedora CoreOS

Fedora CoreOS Linux дистрибуцията е налична за потребителите под формата на първо preview издание, съобщават разработчиците от проекта.

Както вече ви съобщихме преди повече от година, Fedora CoreOS е резултат от покупката на Container Linux от Red Hat и сливането на двете издания Container Linux и Atomic Host на Fedora.

Анонс

От Red Hat искат да направят от Fedora CoreOS най-добрия хост за OpenShift, комбинирайки технологии като SELinux от Project Atomic и Ignition от Container Linux, като търсеният резултат е най-доброто контейнерно решение за Linux.

От Fedora обясняват решението си да създадат Linux дистрибуция, специално насочена към контейнерите с това, че по този начин могат да бъдат предоставени възможности, които другите дистрибуции не могат да ви дадат.

Fedora CoreOS е създадена да бъде сигурна и надеждна операционна система за изчислителни клъстери, а главната ѝ цел е работата с контейнери, без да се налага редовна поддръжка, обновявайки се сама до последните ъпдейти, подобрения и поправки на грешки.

Изолацията, която предоставят контейнерите предполага, че хост операционната система може да бъде малка, защото тя има нужда само от Linux ядро, systemd, container runtime и някои допълнителни компоненти като например SSH сървър.

Поради тези малки изисквания към хоста, операционната система може да бъде готова за работа с никакви или много малко настройки, а фактът, че контейнерите са разположени на няколко работни възела (nodes), позволява операционната система да се обновява автоматично сама и да се рестартира, без това да засяга работния процес.

Независимо от това дали стартирате Fedora CoreOS на виртуална машина, в облака или на реална машина, винаги началото е едно – започвате от имидж на операционната система. При първото стартиране операционната система използва Ignition конфигурация от облака или от URL адрес, която използва за създаване на дялове, файлови системи, потребители, файлове и systemd компоненти.

Неизменима (immutable) структура

Fedora CoreOS е създадена с идеята, че след като е инсталирана веднъж, Linux дистрибуцията няма повече да бъде променяна или преконфигурирана по никакъв начин. Вместо това трябва да се промени FCC  и да се създаде нова машина за замяната на старата просто с използването на същия Ignition конфигурационен файл.

Автоматични актуализации

Разработчиците съобщават, че също така операционната система сама ще сваля и инсталира най-новите издания, а след това ще се рестартира и ще използва тях автоматично. Надгражданията между Fedora изданията се приемат като обикновени актуализации и поради тази причина те се прилагат автоматично, без да изискват потребителска намеса.

Както се знае Linux екосистемата се развива изключително бързо, но това понякога може да доведе дотам, че софтуерните ъпдейти могат да предизвикат нежелано поведение. В тези случаи от Fedora могат да спрат определен ъпдейт, за да не засегнат работещите системи. Всяка една промяна се тества автоматично, за да се осигури фактът, че няма да предизвика проблеми.

Имайки предвид обаче, че автоматичното тестване не може да установи всяка една регресия, то разработчиците са решили да предоставят три различни версии на CoreOS, които са независими една от друга.

  • Testing изданието е редовният снапшот на текущото Fedora издание плюс актуализациите.
  • Stable изданието ще бъде с отстранени проблеми, които са намерени при testing изданието в тестови период от две седмици. Всички намерени бъгове при testing ще бъдат отстранени и те няма да бъдат налични при stable.
  • Next версията е снапшот на предстоящото издание на Fedora, което позволява допълнително време за тестване на по-големите промени.
Прочетете още:  Излезе Linux Kernel 5.6 RC2

Всички три издания получават поправки на критични бъгове, а също така и актуализации по сигурността. Поради тази причинате се считат за подходящи за използване в работна среда.

Идеята е повечето машини да използват stable изданието, но би било хубаво потребителите да разполагат и няколко работни възела с testing версията и да докладват за налични проблеми. По този начин ще се подпомага откриването на проблеми и респективно тяхното навременно отстраняване, преди те да могат да попаднат в stable изданието.

Телеметрия

Разработчиците от Fedora CoreOS съобщават, че в операционната система е налична телеметрия на базово ниво, която да подпомага процеса на разработване и ще докладва периодично с различна информация за машината, версия на операционната система, облачната платформа и пр., и тази информация да бъде предоставяна на сървърите, които се контролират от проекта Fedora.

За тази базова телеметрия се използва процесът fedora-coreos-pinger, който периодично ще събира и изпраща необходимата информация, а разработчиците съобщават, че събираните данни по никакъв начин не носят идентификационни белези и че те ще бъдат използвани само и единствено по въпроси за това как бива използвана Fedora CoreOS.

За допълнителна прозрачност на процеса по телеметрията от проекта завяват, че ще документират целия процес в детайли, а също така ще бъдат публикувани начини за пълното ѝ спиране.

За потребителите, които искат да помогнат на проекта ще бъдат публикувани и начини за допълнително представяне на информация, което не е налично в базовото ниво на телеметрията в CoreOS.

Текущ статус на Fedora CoreOS

Потребителите трябва да имат предвид, че Fedora CoreOS все още е в усилен етап на разработка и някои планирани функционалности все още не са налични:

  • Към момента от трите издания е налично само stable версията, като другите две ще бъдат добавени в бъдеще.
  • Мрежовото (PXE) стартиране на CoreOS в жив режим или CD все още не се поддържа.
  • Fedora CoreOS Config Transpiler продължава да се развива и в бъдеще ще се добавятвсе повече функции и новости.
  • Няколко облачни и виртуализационни платформи все още не са налични. Към момента се поддържа само x86_64 архитектурата.
  • Телеметрията все още не е активна и не съществува в preview изданието.
  • Документацията е все още в етап на усилена разработка.

От Fedora предупреждават, че preview изданията на Fedora CoreOS не са предвидени за сериозна работа и те не трябва да бъдат използвани за такава. По времето на разработка е напълно възможно да настъпят необратими промени и няма абсолютно никакви гаранции, че текущото preview издание ще може да се надгради до следващото preview издание.

Какви са плановете?

От Fedora съобщават, че плановете са preview етапът да продължи шест месеца, след което ще бъде обявено първото стабилно издание на Fedora CoreOS и то ще може да бъде използвано за сериозна работа.

CoreOS Container Linux ще получи шестмесечна поддръжка, считана от датата на излизане на стабилното издание на CoreOS. Детайлно разписание ще бъде публикувано на по-късен етап.

По време на preview периода ще бъдат публикувани инструменти и документация, която да помогнат на Container Linux потребителите да мигрират към Fedora CoreOS.

В същото време Fedora Atomic Host ще бъде поддържан до изтичането на срока за поддръжка на Fedora 29, което ще се случи тази година през ноември месец. Преди изтичането на този срок потребителите на Fedora Atomic Host ще трябва вече да са преминали към CoreOS.

Официалния анонс можете да видите тук.

5/5 (1 Review)