Fedora и openSUSE идват при Windows. Ubuntu вече се предлага в Windows Store

0
59
Майкрософт пуска Linux поддръжка за ARM при Windows 10


Майкрософт затваря отворения код в затворен софтуер, използвайки Windows Subsystem for Linux или познат още като WSL. Сега от компанията продължават напред и обявиха планове за работа с Fedora и openSUSE.

Създаването на WSL стана възможно благодарение на партньорство между Майкрософт и Canonical, компанията, която разработва Ubuntu Linux.

За пръв път в субсистемата на Windows се появи Ubuntu Bash, с идването на Anniversary Update през 2016-та година.

Ubuntu Bash работи благодарение на WSL, който представлява слой за съвместимост за използване на Linux бинарни файлове под Windows. За тази цел потребителите трябва да пуснат Developer режима в Windows 10 и да свалят Linux бинарните файлове.

Сега се прави още една голяма стъпка в тази насока, след като Ubuntu Linux вече е наличен в Windows Store. Да, това е истина, която съвсем доскоро звучеше напълно невъзможно.

С предлагането на Ubuntu в Windows Store от Майкрософт се опитват да направят още по-лесно инсталирането на Linux инструменти и приложения в Windows 10.

Изглежда обаче, че аферата с Ubuntu не е мимолетна забежка. На Build 2017 конференцията Майкрософт съобщиха своите планове за сътрудничество с още два големи Linux проекта – Fedora и openSUSE.

Точно както Ubuntu вече е наличен в Windows Store, се очаква и Fedora, и openSUSE да се появят там съвсем скоро. Това ще позволи на разработчиците, които имат интерес към Linux да свалят различни инструменти и приложения в Windows 10, без да се налага да инсталират Linux.

Сега вече е ясно, че Canonical, openSUSE и Fedora са готови да работят заедно с Майкрософт, позволявайки на разработчиците да останат на Windows 10, докато в същото време използват Linux инструменти.

Прочетете още:  Ubuntu 16.10 (Yakkety Yak) скоро ще бъде предлаган с Kernel 4.6

Както всяко едно подобно начинание, и WSL има своите плюсове и минуси. Докато е добре от една страна, че различни Windows потребители и разработчици ще имат достъп до Linux и да развият интерес към него, то от друга страна повечето от тях имат още една причина по-малко да преминат към Linux и да изоставят Windows, което е и очевидната цел на Майкрософт.

Едно е сигурно – нещата няма да спрат дотук. WSL очевидно има големи възможности, след като още миналата година независим разработчик успя да подкара Arch Linux под Windows 10, при това не просто като команден ред, а с графична среда и напълно функциониращ.

5/5 (1 Review)