Fedora Linux 25 идва на 15-ти ноември

0
28
Fedora


По подразбиране във Fedora 25 ще се използва Wayland.

Екипът на Fedora Linux работи усилено върху следващото си голямо издание, за да може Fedora 25 да донесе най-новите технологии на своите потребители.

От Fedora искат да са пионери и се стараят да донесат Wayland за потребителите от версия 24 насам, но нещата не бяха готови и се наложи малко да отложат намеренията си.

Wayland е модерна технология и представлява следващото поколение дисплей сървър за Linux, който да измести остарелия X.org (X11), който повечето дистрибуции в момента използват по подразбиране. С него обаче има проблеми от най-различно естество и вече не може да отговаря на модерните нужди на един десктоп. Затова е време Wayland да го замени.

Преминаването към Wayland върви бавно, но сигурно се разраства при отворените проекти като KDE, GNOME, Enlightenment и други приложения, които го разработват активно. В същото време от Canonical работят по собствен дисплей сървър за своята дистрибуция Ubuntu, който се нарича Mir и също трябва да замести X11.

През изминалата седмица в уики страницата на Fedora Linux се появи информация, че Fedora Workstation ще бъде предлагана по подразбиране с Wayland във версията си с GNOME.

„Ще направим промени по GDM , за да използва Wayland по подразбиране при GNOME. Кодът ще бъде направен така, че автоматично да връща X11, в случаи когато Wayland не може да бъде изпозван (както при Nvidia например). На потребителите ще бъде дадена възможност да спрат Wayland чрез настройката WaylandEnable=false в /etc/gdm/custom.conf, но вече няма да има две менюта за GNOME с Wayland и GNOME с X11“, се казва в съобщението.

Прочетете още:  От Microsoft обявиха, че големият ъпдейт Anniversary Update е почти готов

Реално погледнато потребителите няма да видят големи разлики между GNOME с Wayland или X11. Въпреки това Wayland предлага много по-голяма сигурност от X11 и осигурява много по-добра изолация на приложенията едно от друго, а и от системата.

Поради подобни големи промени, а и поради факта, че от Fedora винаги се опитват да издават безпроблемни и добре подготвени издания към потребителите, се наложи едно забавяне и сега финалната версия на Fedora 25 ще излезе на 15-ти ноември 2016-та година, ако не изскочат други проблеми, които да доведат до друго забавяне.

Първата алфа версия би трябвало да е налична само след няколко дни на 30-ти август, а първата бета версия би трябвало да излезе на 11-ти октомври. „Замръзването“ ще бъде осъществено на 1-ви ноември.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments