Firefox 55 дава виртуална реалност на потребителите

0
37
Наличен е Mozilla Firefox за Windows 10 on ARM


След дълго очакване най-накрая в новата версия на браузъра Mozilla Firefox е добавена поддръжка за WebVR – уеб-базирано съдържание за виртуална реалност.

От Mozilla съобщават в анонс, че засега WebVR е наличен само за Windows, а за да го използвате просто трябва да включите съвместимо устройство като HTC Vive или Oculus Rift и да се насладите на виртуалната реалност, без да се налагате да инсталирате каквито и да било допълнителни приложения.

WebVR е предложен от Владимир Вукичевич през 2014, докато още работеше при Mozilla. След това по него съвместно работят от Google и Mozilla, а от Майкрософт се присъединяват на по-късен етап.

Екипът от Mozilla, който работи по виртуалната реалност създава и нов framework [url=https://aframe.io/“ target=“_blank“ rel=“nofollow noopener noreferrer]A-Frame[/url], с който може да се създава WebVR съдържание.

Mozilla създадоха и нов сайт, в който има WebVR съдържание, което може да бъде изпробвано от потребителите, стига да имате подходящо устройство за виртуална реалност. Сайта можете да намерите тук.

Във Firefox 55 идват и други големи промени. В новата версия вече има click to run опция за стартиране на съдържание, което изисква Adobe Flash Player, което е част от стратегията на Firefox, докато поддръжката на Flash бъде спряна от Adobe през 2020-а година.

Има и друга промяна, която може да се стори интересна на потребителите. След като въведоха multi-processing при версия 48, сега вече във версия 55 има панел, с който може да бъде променян броят на процесите за Electrolysis (E10S-multi).

Това също е част от стратегията за ускоряване на бързодействието и от Mozilla наскоро се похвалиха, че браузърът стартира и възстановява затворените сесии много по-бързо и използва много по-малко рам. Бяха публикувани тестове, при които Mozilla Firefox успява да отвори 1691 само за 15 секунди.

Прочетете още:  Излезе Manjaro 19.0 Kyria с Gnome, KDE и XFCE

Версия 55 на Mozilla Firefox можете да свалите от нашия сайт или от официалната страница на проекта.

0/5 (0 Reviews)