Firefox Quantum 57 е тук, за да детронира Google Chrome (видео)

0
67
Наличен е Mozilla Firefox за Windows 10 on ARM

Първата стабилна версия на интернет браузъра Firefox, базирана на Quantum е вече тук за Linux, Windows и macOS.

По браузъра е свършена изключително много работа, добавена е паралелна обработка на процесите, за да може многоядрените процесори да се използват оптимално, имплементиран е нов CSS енджин, който е писан на програмния език на Mozilla Rust, а скоростта е увеличена два пъти само за последната година, като в същото време ресурсите, които са необходими за нормалната работа на браузъра, са сведени до минимум.

За основа основа се използва Gecko, като Quantum доразвива свойствата на програмния език Rust и използва високоскоростните компоненти на Servo, което всъщност допринася за повече паралелизация и по-нисък товар върху графичния чип при Firefox.

Допълнително при Firefox Quantum е добавена нова функция за търсене, добавени са различни API промени за разработчиците, мултимедията не се стартира автоматично при табовете, които не са активни, има различни промени по менютата, добавена е нова функция Tracking Protection, която пречи за проследяването на потребителите в Мрежата. Tracking Protection работи по подразбиране в режим на поверително сърфиране и допринася за прираст в бързината при зареждането на страниците от 44%.

Firefox Quantum 57 е тук, за да детронира Google Chrome (видео) 3

Firefox Quantum използва и нов интерфейс, наречен Photon UI, който е бърз, работи се лесно с него и се възползва по-добре от дисплеите с висока резолюция. Добавени са и нови икони и вградена функция за заснемане на екрана.

Според разработчиците браузърът като цяло използва 30% по-малко RAM от Google Chrome, като в същото време е по-бърз от него.

Тук трябва да споменем, че при версия v57 на Firefox вече не се поддържат старите (legacy) приставки. Те са заместени от WebExtensions.

Прочетете още:  Wayland Protocols 1.17 идват с две нови функции
0/5 (0 Reviews)