Firefox Quantum е по-бърз от Google Chrome

0
34
Наличен е Mozilla Firefox за Windows 10 on ARM


Новият CSS енджин на Firefox обещава много големи подобрения при бързодействието и скоростта.

Quantum е проект на Mozilla, в който те създават енджин от следващо поколение за потребителите на Firefox, който да се възползва по-добре от повечето ядра при съвременните процесори.

Като основа се използва Gecko, ще доразвие свойствата на програмния език Rust и ще използва високоскоростните компоненти на Servo, което ще донесе повече паралелизация и по-нисък товар върху графичния чип при Firefox.

Някои от плодовете от този труд вече достигнаха при потребителите под формата на WebVR и WebAssembly, но най-големите вълнуващи промени тепърва предстоят.

Сега Firefox Quantum преминава в Beta и Developer Edition и разработчиците твърдят, че той вече е по-бърз от Google Chrome, като при това използва с 30% по-малко RAM памет.

Този резултат е постигнат с инструмента с отворен код за тестване Speedometer 2.0, който също е продукт на Mozilla.

Това бързодействие в голямата си част е постигнато от новия CSS енджин, който е написан на Rust – собствения програмен език на Mozila.

Firefox Quantum допълнително ще оптимизира приотизирането на табовете, като този, който се използва в момента ще се зарежда преди другите отворени едновременно с него табове.

Отделно от Mozilla работят усилено и по инициатива за отстраняване на всяко едно забавяне, което са съобщили потребителите, като до момента са отстранени 468 проблема в тази насока.

С Firefox Quantum се оптимизира не само бързодействието на браузъра, но и неговият потребителски интерфейс и той ще може да се възползва по-добре от дисплеите с висока резолюция.

„Firefox Quantum се чувства като у дома си при операционните системи, които използват тъч и мишка“, казват още от Mozilla.

Прочетете още:  Google+ започва да трие потребителска информация от 2-и април

Бета версията на Firefox Quantum вече може да бъде свалена за десктоп, Android и iOS. Developer Edition версията може да бъде свалена от тук.

Финалната стабилна версия на Firefox Quantum ще бъде налична за всички на 14-и ноември тази година.

0/5 (0 Reviews)