Firefox скоро ще блокира всички проследявания

0
25
Наличен е Mozilla Firefox за Windows 10 on ARM

Множество потребители имат притеснения относно информацията, която се събира за тях в Мрежата и повечето от тях не желаят това да се случва поради различни причини. Освен всички притеснения някои нерегламентирани практики на проследяване на потребителите водят и до понижена бързина и представяне. Изглежда от Mozilla са съпричастни със своите потребители и в официален блог пост анонсираха своите планове за някои нови функции при браузъра Firefox, свързани с поверителността.

От фондацията възнамеряват браузърът да блокира всички проследявания по подразбиране, което да гарантира на потребителите, че няма да бъдат следени ненужно. Това обаче може да се отрази негативно на рекламодателите в регионите, където Firefox се използва по-масово. Въпреки това от Mozilla изглежда предпочитат да защитят интересите на потребителите си и правят тази смела крачка, която може да се окаже много важна за в бъдеще и да послужи за пример и на други разработчици на браузъри.

Една от новите функции ще блокира проследяванията, които забавят зареждането на страниците. Тази функция ще се появи първо в експерименталните Nightly билдове през септември и ще бъде проследена много внимателно как се представя. Ако всичко върви по план, от Mozilla имат намерение да я имплементират във версия 63 на Firefox.

Друга голяма промяна ще е премахването на различни зловредни техники, които се използват в Мрежата. Това са начини за събиране на информация, която идентифицира потребителите, при това без тяхното знание. Например различни сайтове използват техники за определяне на идентичността на потребителя посредством свойствата на устройствата. Други сайтове разполагат скриптове за копаене на криптовалута, използвайки ресурса на устройствата на потребителите. Всички подобни зловредни практики ще бъдат блокирани в бъдещите версии на Firefox.

Прочетете още:  Излезе дигиталният асистент за Linux Dragonfire 1.0

Също така много големи притеснения буди проследяването от един сайт в друг. Потребителят бива следен от един сайт, а следенето продължава дори когато напусне този сайт и посети нов. За да предотврати това, екипът на Mozilla смята да блокира достъпа до пространството на потребителите от трети страни и ще забрани и достъпа до бисквитките. Тази функция вече е налична в Nightly билдовете и се очаква да бъде пусната официално за всички потребители във версия Firefox 65.

Повече относно новите планове на Mozilla да спрат всички проследявания в интернет браузъра Mozilla Firefox можете да научите тук.

0/5 (0 Reviews)