Firefox възнамерява да използва някои функции за поверителност от браузъра Tor

0
44
Firefox възнамерява да използва някои функции за поверителност от браузъра Tor


Разработчиците от Mozilla работят върху интеграцията на някои функции от Tor браузъра.

Tor browser е интернет браузър, който се грижи за сигурността на потребителя, предпазва го от проследяване, скрива неговата идентичност, локация и IP адрес. Базиран е на браузъра Mozilla Firefox ESR (Extended Support Release).

Една от целите на проекта Tor е и защитата на потребителите от така наречените „fingerprinting“ атаки. Това са атаки, при които се събира най-различна информация за потребителя, въпреки че не се знае неговият IP адрес. Кибер престъпниците могат да съберат информаиця за резолюцията, движенията на мишката, детайли за HTML5 canvas, настройки на часовата зона, супер куукита, детайли за WebGL и пр. Тези начини се събират и от различни мошеници и онлайн рекламни агенции, за да предоставят реклами.

От Mozilla са създали [url=https://wiki.mozilla.org/Security/Tor_Uplift/Tracking“ rel=“nofollow]Tor Uplift[/url] проект, в който ще се работи потребителите на Firefox да бъдат защитени точно от тези типове атаки, като от Фондацията възнамеряват да имплементират някои от Tor функциите във Firefox. Някои такива опции вече могат да бъдат намерени във Firefox Nightly версия 50. Това са инструменти, които пречат на кибер-престъпниците да разбират какви файлови типове и плъгини поддържа браузърът и каква ориентация използва браузърът – портрет или снимка. Има и опция за премахване на менюто Отвори със… (Open With…), като от Mozilla възнамеряват да добавят все повече функции в бъдеще.

Засега новите функции не са видими и от потребителя се изисква да отвори нов таб и да напише about:config в полето за адреси. След това трябва да цъкне някъде в полето с десен бутон и да избере опцията New->Boolean. В полето за писане трябва да добави име „privacy.resistFingerprinting“, без кавичките. Сега вече функцията за защита от fingerprinting е включена и може да бъде лесно изключена, когато няма нужда от нея.

Прочетете още:  Кръпка по сигурността за Internet Explorer остави Windows компютри неизползваеми

За да се забрани опцията Отвори със при сваляне на файлове, потребителят трябва отново да напише about:config страницата с настройки или ако не е затворил старата може и да използва нея и в полето за търсене да сложи browser.download.forbid_open_with, за да намери ключа и да го настрои да е на true. За спиране на забраната ключът се настройва на false.

0/5 (0 Reviews)