Фолксваген пледират „виновни“ пред американския съд

0
27
Фолксваген пледират


От немския концерн се признават за виновни в нарушаване на законите и регулациите на САЩ.

Репутацията на Фолксваген вече е достатъчно нарушена от скандала около дизеловите двигатели на компанията, а сега пострада още, след като от концерна се признаха за виновни и по трите обвинения за измама, възпрепядстване на правосъдието и продаване на продукти чрез измамна схема.

Признанията са част от споразумение с щатското Министерство на правосъдието (US Department of Justice (DoJ)).

Във федералния съд в Детройт Фолксваген пледираха виновни във връзка с престъпления, свързани със скандала с емисиите от 2015-та година.

С години от компанията са продавали превозни средства с „екологично-чисти дизелови двигатели“, включително моделите Passat, Beetle, Jetta и Golf.

Това е ставало като са заблуждавали властите и регулаторните органи и по този начин превозните средства на компанията са преминавали тестовете за замърсяване на околната среда и са се продавали в държави, които са искали да намалят нивата на замърсяване на въздуха.

Превозните средства, които са били продадени в периода 2006-2015 са съдържали така наречените „defeat devices“, които са се грижели двигателите да преминат тестовете, въпреки че не са отговаряли на условията. На пътя вредните емисии са били в пъти по-високи, отколкото се е показвало на тестовете.

Само в САЩ са изтеглени 500 000 автомобила, а в световен мащаб от Фолксваген трябва да отремонтират над 11 милиона превозни средства.

„Ваша чест, VW AG пледираме виновни и по трите обвинения, защото сме виновни и по трите от тях“, казва пред съда главният адвокат на концерна Manfred Doess.

Признанието за виновни е направено със съгласието на борда на компанията и е част от споразумение за заплащане на сума от $4.3 милиарда на щатските регулаторни органи във вид на глоби.

Прочетете още:  Майкрософт спира продажбите на Windows 7 и Windows 8.1 към OEM

Общата сума лесно може да достигне $25 милиарда, защото ще трябва да се покрият разходи за различни съдебни процеси, ремонти, искания за компенсации и разходи по програмата за връщане на автомобилите на клиенти, които са засегнати от скандала.

Производителят на коли също така ще е заставен да похарчи сумата от $4.7 милиарда за разработка на зелени технологии и контрол над замърсяванията на въздуха.

Министерството на правосъдието на САЩ преследва и седем бивши и настоящи членове на изпълнителния комитет на компанията, заедно с инженера, който е отговорен за поставянето на устройствата, които са заблуждавали органите.

Един от подсъдимите вече се е признал за виновен, а друг очаква дело. За останалите петима се счита, че към момента се намират в Германия.

„Фолксваген дълбоко съжалява за действията си и поведението си, довели до дизеловата криза. Фолксваген днес не е същата компания, която беше преди 18 месеца“, казват от немския концерн в изявление.

Очаква се съдът да се произнесе по делото на 21-ви април 2017-та година, като тогава ще се разбере дали условията по споразумението ще бъдат приети.

0/5 (0 Reviews)