Форк на графичната среда Unity 8 вече е наличен за инсталиране

0
35
Форк на графичната среда Unity 8 вече е наличен за инсталиране


Форкът Yunit, който се разработва от Linux обществото и е заместник на GNU/Linux графичната среда Unity 8, вече се предлага посредством хранилище за Ubuntu 16.04 LTS (Xenial Xerus). Ето как да я инсталирате.

Форкът Yunit беше обявен малко след като от Canonical обявиха плановете си да изоставят Unity и да преминат към GNOME при Ubuntu.

В официалния анонс jsalatas заявява, че е горд да обяви наличността на Yunit под формата на overlay хранилище за Ubuntu 16.04 LTS (Xenial Xerus).

Изглежда, че от екипа са работили здраво по Yunit, защото можете да инсталирате графичната среда на Xubuntu 16.04 LTS, Lubuntu 16.04 LTS, както и на Ubuntu с GNOME, независимо дали използвате Ubuntu 16.04.1 или Ubuntu 16.04.2.

Засега не е възможно да се инсталира при Kubuntu 16.04 LTS и Ubuntu MATE 16.04 LTS, защото тези две разновидности на Ubuntu използват по-стари версии Qt библиотеки и са несъвместими с Yunit.

Трябва да имате предвид, че Yunit все още е в стадий на разработка и могат да възникнат различни проблеми. Ако откриете проблеми, разработчиците молят да ги съобщите в техния форум.

Познат проблем е, че повечето Qt/KDE приложения няма да работят. Този проблем няма да бъде отстранен в Ubuntu 16.04 LTS.

Засега има списък от общо 8 познати Unity проблема, които разработчиците на Yunit възнамеряват да отстранят, за да могат да подобрят графичната среда, а след това да започнат да разработват нови функции и подобрения.

Може би някои потребители няма да харесат факта, че Yunit е наличен само за x64 дистрибуции, но поради ограничения човешки ресурс засега не се предвиждат x86 пакети.

Прочетете още:  386 образци на WannaCry все още върлуват необезпокоявани

Инсталацията на Yunit е лесна, само трябва да копирате тези команди и да ги поставите в терминал. Първо трябва да добавим ключа:

wget -qO – https://archive.yunit.io/yunit.gpg.key | sudo apt-key add

След това изпълняваме тези две команди поотделно:

echo ‘deb [arch=amd64] http://archive.yunit.io/ubuntu/ xenial main’ | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/yunit.list

echo ‘deb-src http://archive.yunit.io/ubuntu/ xenial main’ | sudo tee –append /etc/apt/sources.list.d/yunit.list

Обновяваме информацията за хранилищата и инсталираме Yunit:

sudo apt update

sudo apt upgrade

sudo apt install yunit-desktop

По време на процеса на инсталация може да бъдете попитани за избиране на дисплей мениджър LightDM. Ако това се случи, изберете него.

След като инсталацията приключи вече можете да изберете Yunit сесия от екрана за вписване.

0/5 (0 Reviews)