FSF ще дискутират как да се борим с Facebook

0
87
Facebook

Free Software Foundation (FSF) ще дискутира как да се борим с Facebook на тяхната годишна конференция.

Общността на отворения код и Free Software Foundation вече подготвят своята годишна конференция LibrePlanet, като водещата тема ще бъде как да се борим с Facebook.

Всяка година на LibrePlanet  конференцията се стичат различни експерти и активисти на отворения код, за да обсъждат горещите теми и проблемите в технологичната сфера. Тази година LibrePlanet 2020 ще се състои в Бостън, САЩ, на 14-и и 15-и март. Мотото тази година е „Да освободим бъдещето“, като се има предвид използването на софтуер с отворен код.

Очаква се на тазгодишната конференция различни специалисти да споделят своите виждания за това как да се създаде едно по-добро бъдеще с използването на софтуер с отворен код и без интернет услуги, които „малтретират своите потребители“, като главно се има предвид Facebook.

За всяко технологично удобство, което придобиваме ние губим повече отколкото получаваме в този процес. Заменянето на незабележимите, но жизнено важни права за поверителност и свобода за ново устройство, правят бъдещето на софтуера мрачно. Но има съпротива и е в нашите способности да откажем подобно бъдеще.“

Free Software Foundation не са единствени що се отнася до борбата с Facebook. Създателят на WhatsApp, още преди две години призова потребителите да изтрият своите акаунти, съоснователите на Wikipedia Джими Уелз и Лари Сангер предприеха широкомащабни протестни кампании като Джими Уелз дори пусна нова социална платформа WT:Social, която да се конкурира с Facebook. Илън Мъск също редовно изразява своето мнение относно опасностите, които дебнат в най-известната социална мрежа.

Прочетете още:  Microsoft отново анонсират, че се задава нещо грандиозно

Някои потребители наистина изтриха акаунтите си поради опасения за тяхната нарушена поверителност, но техният брой все още е твърде малък. Остава да видим дали годишната конференция LibrePlanet ще съумее да ни покаже как да се борим с Facebook и как да изградим едно по-добро бъдеще с отворен софтуер.

5/5 (2 Reviews)