GameMode е новият инструмент за Linux, който ще осигурява висока производителност в игрите

0
70
GameMode Feral Interactive

Високото представяне при игрите е много важно за всички геймъри, които искат нещата да се случват автоматично, без да настройват нищо. При Linux лесно може да бъде настроен режимът на процесора дали да е на представяне, спестяване на енергия или според натоварването, но е много по-хубаво това да става автоматично, без допълнителна намеса.

За тази цел специалистите от Feral Interactive, компанията, която портна много игрови заглавия за Linux, предоставиха инструмент с отворен код, който да се грижи за това. GameMode позволява при стартиране на игра тя да изисква от процесора преминаване в режим представяне, което ще води до по-висока производителност и това ще става автоматично, при нужда. След затварянето на играта режимът на процесора ще се възстановява автоматично.

От Feral обясняват, че GameMode е създаден главно заради проблемите с процесорите на Intel и AMD или по-точно техните power save и ondemand режими. Това обаче не е всичко – GameMode ще се грижи за множество автоматизирани задачи и оптимизации, които могат да се приложат допълнително.

За съжаление на някои потребители GameMode няма да идва предварително инсталиран с игрите, а те ще трябва да го инсталират сами, но само ако имат знанията да компилират, защото все още не се предлага като отделен пакет. Ако използвате Arch Linux-базирана дистрибуция обаче нещата стават много лесни, защото инструментът вече се намира в AUR.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Qt5 поддръжката при LibreOffice 7.0 ще предостави HiDPI скалиране