Германия ще плати близо $1 милион на Майкрософт за удължаване поддръжката на Windows 7

0
84
Германия ще плати близо $1 милион на Майкрософт за удължаване поддръжката на Windows 7

Германското правителство съобщи, че ще плати близо милион долара на Майкрософт, за да може да бъде осигурена удължена поддръжка за Windows 7.

След като миналата седмица официално приключи поддръжката на Windows 7, тази версия на операционната система на Майкрософт престана да получава актуализации по сигурността, което излага на опасност множество потребители, имайки предвид, че това е най-използваната версия на Windows.

От Майкрософт предлагат срещу заплащане удължена поддръжка за бизнес клиенти, които все още не могат да преминат на Windows 10 или към друга операционна система, като от тази опция ще се възползват не една или две организации и правителства, какъвто е и случаят с германското правителство.

Германия очевидно не е готова да изостави Windows 7 и ще плати за удължена поддръжка чрез $887 000, за да получава актуализации под формата на Extended Security Updates (ESU). Въпреки предоставения преходен период, в немската администрация Windows 7 все още се използва на около 33 000 машини, което налага и стъпката към закупуване на удължена поддръжка.

Майкрософт предоставят поддръжка на операционните си системи след приключване на тяхната официална поддръжка за срок от 3 години. За тази опция обаче клиентите трябва да платят скъпо. Компания, организация или правителство, което е решило да се спре на варианта с ESU актуализации, ще трябва да заплати по $25 на машина, като всяка следваща година цената се удвоява.

Преминаването към алтернативна операционна система или ъпгрейд към Windows 10 е лесно за домашните потребители, но това не винаги е така за големите компании и организации. Още през 2018-а година германското правителство е стартирало програма за тотална миграция към Windows 10, но повече от година след това се разбира, че това не е толкова лесно.

Разбира се, немското правителство не е само що се отнася до края на поддръжката на Windows 7. Например Здравното министерство на Ирландия ще заплати тлъстата сума от 1.2 млн. долара на Майкрософт за удължена поддръжка само за 2020-а година, съобщават от Business Technology. При тях 46000 компютъра от общо 58000 използват Windows 7.

Прочетете още:  Far Cry 5 Linux DXVK Wine

Засега не са ясни плановете на българското правителство, но е повече от ясно, че ще трябва да се платят стотици хиляди левове за удължена поддръжка или милиони за преминаване към Windows 10, които ще бъдат извадени от джобовете на данъкоплатците.

В германския град Мюнхен имаше пилотен проект за преминаване към Linux, който се оказа много успешен. Само за няколко години бяха спестени милиони евро от парите на гражданите, както за софтуерни лицензи, така и за закупуване на нов хардуер. В проекта се използваше собствена Linux дистрибуция, наречена Limux, базирана на Debian.

Въпреки успехите обаче политиците очевидно не мислят за хората, а само за собствената си изгода, защото беше направена крачка назад и въпреки всички успехи на проекта, новодошлият тогава кмет, който беше обещал в предизборната си платформа да отвори офис на Майкрософт в Мюнхен, пристъпи към действие на своя план и връщането към Windows.

Множество специалисти и организации обявиха, че преминаването към Windows е скъпо, а също така и опасно, а миграцията беше определена като политическо решение. Вместо много други градове в Германия, а защо не и в други държави да почерпят положителния опит с Limux, за да се осигури сигурност и понижени разходи, сега повечето компании, организации и правителства са принудени да плащат милиони на Майкрософт, за да могат да осигурят нормална работа на структурите си.

Миграцията към Linux е най-логичното решение за повечето правителства, които са клиенти на Майкрософт, но корумпираността на политиците не позволява да се направи тази решителна крачка, която ще осигури сигурност, стабилност и скъсване на зависимостите с всякакви софтуерни монополи.

5/5 (1 Review)