GIF форматът стана на 30 години

0
18
GIF форматът стана на 30 години


Може би много хора не знаят, но любимите движещи се картинки, известни като GIF, съществуват от много отдавна и ето, че днес форматът отбелязва три десетилетия от своето съществуване. По случая Facebook добавят възможността за използване на GIF в коментарите.

GIF (Graphics Interchange Format) излиза за пръв път на 15-ти юни 1987-ма година като версия „87a“, а цветовете му са били едва 8 бита.

Форматът е създаден от Steve Wilhite, който изкарва последната версия на GIF („89a“) преди 28 години, докато работи за CompuServe.

За създаването на GIF Steve Wilhite получава наградата Webby Lifetime Achievement. Творение, което променя интернет завинаги и го направи едно по-забавно място.

GIF форматът се използва доста време и за неподвижни изображения, но впоследствие е изместен от по-новите формати като PNG.

Като най-голям недостатък на GIF се посочва ограничението му до 256 цвята, заедно със спора за правата върху техниката за компресиране между Unisys и CompuServe.

Впоследствие в последната версия през 1989-та година се добавят възможността за прозрачен фон и анимации.

По случай 30-годишнината на GIF, от Facebook отпразнуват случая като добавят възможността за използване на GIF в коментарите, като отбелязват, че форматът е много известен и широко използван на тяхната платформа.

Потребителите вече могат да намерят нов „GIF“ бутон в секцията с коментарите. Този бутон дава възможност за търсене и намиране на различни GIF изображения и анимации.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе нова версия на Linux Mint-базираната дистрибуция feren OS
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments