GNOME 3.36 получи важни Wayland поправки

0
49
GNOME GTK

GNOME 3.36 получи важни Wayland поправки две седмици преди излизането си.

Linux графичната среда GNOME получи важни Wayland поправки малко преди излизането на версия 3.36.

Налични са някои промени при прозоречния мениджър Mutter при управлението на изскачащите съобщения при Wayland, които бяха добавени през уикенда, отново при Mutter е свършена допълнителна работа за подобряване управлението на хардуерния курсор за скалиране и трансформиране на курсорните изображения при Cairo и при завъртени дисплеи и при дисплеи с фрактално скалиране с използването на Wayland.

GNOME разработчикът Carlos Garnacho пък добави страничен канал за сервизите към стартирането на XWayland сесии, което позволява зареждането на желан сервиз към стартирането на XWayland.

След като в събота разработчикът от Jonas Ådahl от Red Hat публикува Wayland-Protocols 1.19, той продължи с работата в тази насока и сля промените при Muter със свършената работа по явното и неявното репозициониране на вече мапнати изскачащи прозорци. Налични са и GTK промени, които очакват сливане, отнасящи се до синхронизирано движение изскачащите прозорци при Wayland.

Поправени са някои изтичания на памет, различни поправки на проблеми, подобрено е бързодействието, вече се позволява на сервизите от отдалечен достъп да потискат анимациите, check-alive timeouts вече могат да бъдат конфигурирани, поправени са визуални проблеми при дълъг текст и още.

Финалната стабилна версия на GNOME 3.36 се очаква след две седмици.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Linux ядрото получи кръпка спещу новата Spectre v2 уязвимост