GNOME прави по-лесно използването на Optimus при две видео карти

0
6
GNOME спират Snap Plugin


GNOME прави по-лесно използването на Optimus в Linux при пускането на различни игри и приложения при наличието на две видео карти – вградена и дискретна.

GNOME 3.24 вече се разработва усилено и една от промените, които биха заинтригували повечето потребители е възможността на GNOME Shell да даде поддръжка за лесно стартиране на приложения и игри с конкретна видео карта.

Разбира се, това ще е за случаите, в които има две видео карти в машината и по-конкретно за лаптопите. Изборът ще се прави между вградената и дискретната видео карта, посредством NVIDIA Optimus.

Когато системата открие, че се намира в такива условия, с две видео карти, тя автоматично ще добавя функция в менюто, която ще позволява искано приложение или игра да бъде стартирано с дискретната/външната видео карта.

Промяната в GNOME Shell вече е направена и при избирането на опцията за стартиране с дискретното видео, автоматично ще се стартира променливата DRI_PRIME=1 за избраната игра или приложение.

Тази функция, разбира се, е за улеснение на потребителите и много от тях го правят и сега, използвайки NVIDIA Optimus чрез терминал или модифициране на шорткътите. Сега обаче новата функция позволява всичко това да става с един клик.

Изглежда, че начинанието е тръгнало от този доклад за бъг и в новите пачове за GNOME Shell вече се работи по въпроса.

За съжаление NVIDIA Optimus не винаги е най-удачното решение, защото потребителите изпитват проблеми като накъсване (тиъринг) на картината и по-ниска производителност в сравнение с NVIDIA Prime.

Преди повече от месец от NVIDIA изкараха версия на видео драйвъра си, в която вече е включена експериментална поддръжка на Prime синхронизация. В началото на тази година от компанията заявиха, че ще работят по подобряването на NVIDIA Prime, което прави NVIDIA Prime още по-предпочитан вариант за много потребители.

Прочетете още:  Старата версия на Skype за Linux ще продължи да работи

Като минус на този вариант може да се посочи, че при него потребителят не може да избира кое приложение да бъде стартирано с дискретната видео карта, а вместо това се задава генерално коя от двете карти ще бъде използвана, като за да влезе в сила изборът, потребителят трябва да се отпише и впише наново.

На модерни системи тази операция не отнема повече от десетина секунди, но изглежда, че има потребители, на които това не им харесва и не малка част от тях използват варианта с NVIDIA Optimus.

В средата на годината от Red Hat вече обявиха, че се заемат с подобряването на поддръжката за смяна на видео картите при Linux, като скоро можем да се надяваме на резултати в тази насока. Все пак всички очакват широкото навлизане на Wayland, който според NVIDIA ще позволи динамично превключване на видео картите, функция, която в момента бива възпрепядствана от остарялата концепция на X. Org.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments