GNOME прави по-лесно използването на Optimus при две видео карти

0
56
GNOME спират Snap Plugin


GNOME прави по-лесно използването на Optimus в Linux при пускането на различни игри и приложения при наличието на две видео карти – вградена и дискретна.

GNOME 3.24 вече се разработва усилено и една от промените, които биха заинтригували повечето потребители е възможността на GNOME Shell да даде поддръжка за лесно стартиране на приложения и игри с конкретна видео карта.

Разбира се, това ще е за случаите, в които има две видео карти в машината и по-конкретно за лаптопите. Изборът ще се прави между вградената и дискретната видео карта, посредством NVIDIA Optimus.

Когато системата открие, че се намира в такива условия, с две видео карти, тя автоматично ще добавя функция в менюто, която ще позволява искано приложение или игра да бъде стартирано с дискретната/външната видео карта.

Промяната в GNOME Shell вече е направена и при избирането на опцията за стартиране с дискретното видео, автоматично ще се стартира променливата DRI_PRIME=1 за избраната игра или приложение.

Тази функция, разбира се, е за улеснение на потребителите и много от тях го правят и сега, използвайки NVIDIA Optimus чрез терминал или модифициране на шорткътите. Сега обаче новата функция позволява всичко това да става с един клик.

Изглежда, че начинанието е тръгнало от този доклад за бъг и в новите пачове за GNOME Shell вече се работи по въпроса.

За съжаление NVIDIA Optimus не винаги е най-удачното решение, защото потребителите изпитват проблеми като накъсване (тиъринг) на картината и по-ниска производителност в сравнение с NVIDIA Prime.

Преди повече от месец от NVIDIA изкараха версия на видео драйвъра си, в която вече е включена експериментална поддръжка на Prime синхронизация. В началото на тази година от компанията заявиха, че ще работят по подобряването на NVIDIA Prime, което прави NVIDIA Prime още по-предпочитан вариант за много потребители.

Прочетете още:  Новостите при KDE Plasma: седмица 86

Като минус на този вариант може да се посочи, че при него потребителят не може да избира кое приложение да бъде стартирано с дискретната видео карта, а вместо това се задава генерално коя от двете карти ще бъде използвана, като за да влезе в сила изборът, потребителят трябва да се отпише и впише наново.

На модерни системи тази операция не отнема повече от десетина секунди, но изглежда, че има потребители, на които това не им харесва и не малка част от тях използват варианта с NVIDIA Optimus.

В средата на годината от Red Hat вече обявиха, че се заемат с подобряването на поддръжката за смяна на видео картите при Linux, като скоро можем да се надяваме на резултати в тази насока. Все пак всички очакват широкото навлизане на Wayland, който според NVIDIA ще позволи динамично превключване на видео картите, функция, която в момента бива възпрепядствана от остарялата концепция на X. Org.

0/5 (0 Reviews)