Големи промени при AMD и HWMON идват при Linux Kernel 5.6

0
60
Linux Kernel

Налични са големи промени за HWMON и AMD при Linux Kernel 5.6.

След излизането на Linux Kernel 5.5 и отварянето на merge прозореца за версия 5.6, започнаха да идват различни интересни поправки, някои от които за HWMON и AMD. Сред тези промени виждаме големи подобрения при k10temp драйвъра за засичане на Core Complex Die (CCD) температурите, ток и напрежение при по-новите процесори на AMD Zen, Zen+ и Zen2.

Работата по съобщаване на температурите при k10temp продължава с пълна пара и сега има големи подобрения при съобщаването на температурите. До момента основният драйвър не показваше никаква информация относно енергията при AMD Zen-базираните процесори, но с последните подобрения това е напът да се промени.

За разлика от Intel, които предоставят всичко необходимо далеч преди излизането на нов хардуер, от AMD до момента не са предоставили драйвър и общността се налага да разработи свой с обратно инженерство, което е особено сложна задача. От AMD не са предоставили никакви технически данни, код или документация, което прави работата по този проблем наистина трудна.

Друга интересна промяна, която идва при Linux Kernel 5.6 е SATA температурният драйвър, който отговаря за съобщаването на температурите за поддържаните SATA устройства посредством HWMON инфраструктурата в Linux ядрото. За разлика от сегашните решения в потребителското пространство, SATA температурният драйвър не изисква root права, за да прочете температурите.

Този драйвър идва с голямо закъснение в своето разписание, имайки предвид, че в Linux Kernel 5.5 вече е наличен еквивалентният температурен драйвър за NVMe, който се интегрира много добре с наличните инструменти и отчита HWMON сензорите.

Прочетете още:  Valve пуснаха услугата Steam Remote Play Together

Налични са и някои други подобрения на този фронт като добавена поддръжка за Infineon Multi-phase xdpe122 контролерите, поддръжка за Intel IMVP9 and AMD 6.25mV режима, добавени се нови драйвъри за ADM1177, MAX31730 и драйвър за хард дискове и SSD, които имат температурни датчици, налични са различни подобрения при ibm-cffps драйвъра и още.

Повече можете да научите тук.

5/5 (1 Review)