Google Assistant се подслушва

0
729
Google Assistant се подслушва

Google Assistant се подслушва, това става ясно от белгийската медия VRT News, които разкриват, че записите се слушат от живи хора.

Когато хората използват Google Assistant, за да извършват ежедневните си ангажименти и за да получат отговори на запитванията си, те не предполагат, че някой друг може да прослуша целите техни разговори.

Според белгийската медия VRT News Google имат официални договорености с трети страни, в резултат на което Google Assistant се подслушва от реални хора, които прослушват вашите аудио записи, а официалната причина е подобряване на гласовите разпознавания.

От VRT News са успели да се доберат до подобни записи на хора от Холандия и Белгия и в резултат на това дори са разбрали адресите и имената на някои от хората от записите. Най-лошата част от този скандал обаче е фактът, че някои записи са направени без асистентът да е включен с ключовата фраза „Ok Google“.

Според доклада компаниите, които имат договор с Google да получават подобни записи получават такива от целия свят без ограничения, а също така се оказва, че подобни компании има навсякъде по света.

От Google правят, както по всичко личи, неуспешен опит да скрият идентичността на записите като ги съхраняват под номера, а не с имена, но фактът, че от VRT News са успели да научат адресите на собствениците на някои от записите, говори достатъчно, че тази мярка е абсолютно недостатъчна и неефективна.

Прослушването на записите от Google Assistant е в разрез с правилата на Google, където никъде не се споменава, че те ще бъдат слушани от живи хора. В своя защита от Google казват, че едва 0.2% от записите биват използвани по подобен начин, а целта е единствено да се подобрят услугите за гласово разпознаване.

Прочетете още:  Bliss OS 12 дава възможност за инсталиране на Android 10 на вашия компютър

Този скандален случй още веднъж показва, че въпреки обещанията на големите корпорации да пазят вашите лични данни, те никога не са защитени на 100%.

Целия доклад на VRT News можете да видите тук.

5/5 (1 Review)