Google бяха глобени с €1.5 млрд. от ЕК заради нелоялни действия на пазара с реклами

0
14
Google бяха глобени с €1.5 млрд. от ЕК заради нелоялни действия на пазара с реклами

Европейската Комисия глоби гиганта Google с €1.5 млрд заради монополни злоупотреби на рекламния пазар. Бизнесът с реклами е най-големият източник на приходи за компанията, където те имат монопол, с който изглежда, че според ЕК злоупотребяват.

Според Европейската комисия от Google сключват рестриктивни договори с AdSense клиентите си, в които им се забранява те да използват реклами от конкурентни компании. От Комисията обясняват, че Google се възползват от своята доминираща позиция, блокирайки конкуренцията и забраняват на уебсайтовете да използват други услуги освен AdSense платформата.

Google бяха глобени с €1.5 млрд. от ЕК заради нелоялни действия на пазара с реклами 3

Представителите на Комисията са разгледали над 200 подобни договора и са открили нарушения, които са в разрез с правилата за конкуренция в Европейския съюз. Имайки предвид, че подобни договори са стотици хиляди и дори милиони, очевидно нарушенята представляват огромен брой от всички сключени договорености.

Еврокомисарят Маргарете Вестагер казва:

„Няма нито една друга причина за наличието на подобни рестриктивни клаузи в договорите, освен държането на конкуренцията извън пазара.“

От Европейската комисия са на мнение, че подобни действия пречат на другите компании да се развиват благодарение на качествата си, а освен това лишават и потребителите от всички ползи, които носи лоялната конкуренция.

Както винаги от Google не са съгласни с тези заключения и обжалват решението на Европейската комисия.

Повече информация относно глобата можете да намерите в официалното прес съобщение на ЕК.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  NVIDIA 375.20 драйвъра за Linux добавя поддръжка за X.Org 1.19