Google бяха глобени с рекордните €2.42 млрд.

0
19
Google бяха глобени с рекордните €2.42 млрд.


След седемгодишно разследване Европейската комисия глоби гиганта Google за злоупотреба с монополното си положение при търсенето в интернет.

Европейската комисия наложи рекордна глоба от €2.42 млрд. на Google за злоупотреба с монопол при търсенето на продукти в интернет, като дава преимущество на свои стоки. Глобата е най-голямата налагана от ЕК до момента.

От Google са обвинени, че търсачката им сваля в резултатите конкурентни на тяхната услуга за пазаруване стоки и изкарва напред свои. В своето решение от ЕК казват:

„Google злоуботребяват със своето монополно положение като водеща интернет търсачка и дава незаконно преимущество на конкурентен Google продукт при услугата за пазаруване на компанията.“

От ЕК отчитат, че тези действия са във вреда на потребителя и задушават иновациите при онлайн пазара.

Google трябва да спрат тази практика в срок от 90 дни. Ако не успеят с този срок, от ЕК ще наложат допълнителни глоби в размер на до 5% от дневния оборот в световен мащаб на родителската фирма на Google Alphabet.

Еврокомисарят Маргарете Вестагер казва, че това, което правят от Google е в нарушение с антитръстовите закони на Европа като по този начин отнема шанса на други компании да създават иновации и да събират плодовете на своя труд.

„И най-важното – те отнемат правото на жителите на европейския съюз да получат един реален избор на услуги и ползите от тях“, казва още Вестагер.

От Google изразиха категоричното си несъгласие с днешното решение на ЕК и заявиха, че ще го обжалват.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе Mesa 19.1.2 с важни поправки